/ Снимки: Лалка Димитрова
Дневният център за деца с увреждания в Морската градина на Бургас поетапно ще бъде подсигурен с най-модерно оборудване, съобщиха от Общината. За осигуряване на комфорт по време на престоя и специализираните занятия, то ще бъде доставено в залата за лечебна физкултура и рехабилитация, кабинета за психолог, логопед, залите за индивидуална и групова работа, психосензорната стая, трапезарията, кухнята и три спални помещения.

Голямото сърце на Бургас стана на една година

Към момента е осигурено необходимото сензорно оборудване, пособия за игра, обучение и рехабилитация на децата - тактилни пътеки, гумена бъркотия, музикална уредба, пъзели, интерактивен фиброоптичен килим и други.

В процес на доставка са уреди за залата по лечебна физкултура, съобразени с нуждите на целевата група, които да допълнят комплексното въздействие от терапевтичните дейности. Предстои да бъде обособен кът за отдих на открито, в непосредствена близост до сградата, със зона за съоръжения и сензорна градина.

Кметът Димитър Николов посети дневния център заедно със заместника си Руска Бояджиева и директора на общинска дирекция "Здравеопазване и социални дейности" Мая Казанджиева, за да види на място как функционира друга придобивка- подпомагаща технология за комуникация, обучение и синтезирана реч. Тя представлява специализиран софтуер, който предоставя готови страници за комуникация, възможност за редакция и създаване на нови страници и допълнителна функционалност.

Тези възможности могат да бъдат използвани за ежедневно използване на текст към говор, обучение по език и граматика, развиване на различни познавателни функции. Децата могат да пишат с поглед, мишка или тъчскриийн, а написаното да се произнася.

Могат да се използват образователни игри - например, чрез този софтуер децата учат цветовете или буквите. Игрите са създадени така, че по забавен начин да развиват умения за контрол и избор с помощта на поглед.

Дневния център за деца с увреждания беше открит след общите усилия на Службата за сътрудничество и отбрана при Посолството на САЩ и Община Бургас. Центърът разполага с 10 кабинета, а с децата работят психолози, социални работници, арт терапевти, логопеди, ресурсни учители и други.

Посещенията са свободни. Децата могат да остават през целия ден. Пространствено и функционално сградата има капацитет да осигури подходящи условия за дневна грижа на 30 деца и възможност за консултативни услуги до 60 места.

Оборудването на Дневния център за деца с увреждания става със средства по проект "Създаване на условия за разкриване на 5 нови социални услуги на територията на община Бургас", Договор №: BG16RFOP001-5.001-0026-C01, Приоритетна ос 5: "Регионална социална инфраструктура", процедура BG16RFOP001-5.001 "Подкрепа на деинституционализацията на грижите за деца" по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014- 2020".