Икона от слонова кост откриха в крепостта Русокастрон
Икона от слонова кост откриха в крепостта Русокастрон / netinfo
Екип от археолози е открил изключително рядка находка при проучването на крепостта Русокастрон, съобщи пред „Дарик“ – Бургас директорът на РИМ – Бургас Милен Николов. Става дума за част от икона, която е изработена от слонова кост, уточни той.

„Намерихме я преди десетина дни. Веднага разбрахме, че става дума за една безценна находка. Свързахме се веднага с професор Константин Тотев от Българска академия на науките. Той потвърди нашите предположения, че става въпрос за икона от слонова кост – нещо много рядко, което се намира при археологически разкопки“, обясни Николов. В света има едва 15 подобни археологически открития. Части от такива икони се съхраняват  в най-големите музеи по света. Някои църковни хранилища също разполагат с такива, обясни директорът на бургаския музей.

„Голяма част от тях вероятно са събрани по време на четвъртия кръстоносен поход, когато константинопослката хазна е била разграбена. Този тип икони са частни, били са собственост на едно единствено лице“, допълни експертът. Откритието представлява двустранна икона от слонова кост с лицево изображение на архангел Гавраил и на св. Василий Велики. На обратната страна са изобразени два кръста – напрестолен и процесиен. Изображенията са част от сцената „Благовещение“. По същество находката представлява крило от триптих. Той е бил трисъставен и е ползван като походен олтар. 

Милен Николов е категоричен, че откритото в Русокастрон е било притежание на император. Археолозите предполагат, че става дума или за военна плячка, или за изгубена императорска вещ. „Тези предмети са били използвани в продължение на столетия. Те са изключително скъпи и много елитни. Тогава слоновата кост е била много по-скъпа от златото. Достъп до нея е имал само императора. Имало е специално поддържани от него майстори, които са работили върху тези икони“, каза още Милен Николов.

По думите му, иконата е изработена с игла и лупа - около средата на X век, когато у нас е управлявал Цар Петър, а начело на византийската империя е бил Константин VII Багренородни . Възможно е обаче да е била изработена и век по-рано, защото тези вещи са били предавани в продължение на столетия, най-често от самия император. Икони от слонова кост се произвеждали само в Константинопол, по време на така наречената Македонска династия, когато е имало огромен скок в изкуството, а Византийската империя е имала облик на много мощна империя.

Това е второ парче от икона от слонова кост, открито в България. Първото е намерено при разкопки на хълма Трапезица във Велико Търново преди повече от сто години. Тогава там е работил екип от френски учени и археолози. Предстои находката от Русокастро да бъде допълнително изследвана и консервирана. Едва след това ще бъде изложена в Бургаския археологически музей, обяви Милен Николов.

Разкопките на крепостта Русокастро се осъществяват от Регионален исторически музей Бургас под ръководството на бургаския археолог Милен Николов и са финансирани от Община Камено, Министерството на културата на Република България и Националния исторически музей.