Най-умните в света се събират в Несебър
Най-умните в света се събират в Несебър / peika.bg

В дните между 1- 3 юли Несебър ще бъде домакин на поредното събитие с международно участие -турнирът „Математика без граници". Престижната надпревара е под патронажа на кмета на Несебър - г-н Николай Димитров. Официалното откриване на форума е на 1 юли от 8.30 часа в двора на СОУ „Любен Каравелов". В продължение на два дни българските ученици ще се конкурират кой е най-добър при решаването на сложни задачи с техни връстници от Азербайджан, Беларус, Казахстан, Китай, Мексико, Румъния, Русия, Турция и Узбекистан, като северната ни съседка участва на турнира за първи път.
В предстоящата надпревара ще мерят знания 894 индивидуални участници и 267 отбори. Любопитен факт е, че двама от състезателите, които са участвали в предишните турнири, ще се борят за трета поредна победа. Това са Иво Владиславов от Софийската математическа гимназия, който миналата година се окичи с купата на кмета на Несебър, и Андон Тодоров от Математическата гимназия в Благоевград. 150 са участниците от чужбина, всички останали са ученици от най-добрите математически гимназии в страната. В състезанието най-голямото училище на територията на община Несебър ще участва с по един отбор от първи до седми клас, както и с един сборен тим с ученици от 9 до 12 клас. Индивидуалните участници на СОУ „Любен Каравелов" са Лео Зафиров от 2-ри и клас и Христо Борисов от 6-ти клас, като Христо миналата година зае престижното второ място в състезанието.
Председател на журито тази година ще бъде проф. Атанас Стефанов, преподавател в университет в Канзас, САЩ, а всяка една държавата- участничка ще има свой представител в оценяващата комисия. Работните езици на турнира ще са български, английски, руски, казахски, азербайджански, турски и испански.
На 3 юли на сцената на амфитеатъра в Стария Несебър от 10 часа ще бъдат наградени отличените, като най-добрите ще бъдат възнаградени с купи и медали. Тогава ще бъдат ясни и имената на поредните „Математически звезди" на турнира.
Организатори на турнира „Математика без граници" са Педагогическа асоциация „Образование без граници" - България и Научно - образователен център „Innovation" - Казахстан със съдействието на община Несебър. Тази година турнирът ще се проведе и с подкрепата на East China Normal University Press.