/ Дарик Бургас
С отбелязването на 150 години СУ "Св. Св. Кирил и Методий" възроди профил "Изобразително изкуство"
Ако се чудите какво е общото между Георги Калоянчев, Апостол Карамитев, Любомир Бодуров, Хиндо Касимов, Милка Янакиева, Недялко Йорданов, Мария Статулова, Руси Чанев, Георги Баев, Емил Чакъров, арх. Енчо Калачев, проф. Жабленски, проф. д-р Андрей Иванов, Сава Пиперов. То е, че всички те са възпитаници на училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Бургас. 

С възстановяването на елитния профил "Изобразително изкуство" най-творческото училище в Бургас отбелязва внушителен 150-годишен юбилей. Десетки обществени личности, именити художници, фотографи, писатели, артисти са преминали през СУ "Св. Св. Кирил и Методий" в града и като преподаватели, и като възпитаници, което го превръща в един дългосрочен инкубатор на успешни и реализирани хора.

На стената на славата в "Св. Св. Кирил и  Методий" са имената на ученици, които днес са известни в цяла Европа и по света.  Всички те пазят силен сантиментален спомен за любимото училище. 


СУ „Св.св. Кирил и Методий“: Успехът е в самите вас


От тази година всеки зрелостник, завършил художествената паралелка вече може да продължи висшето си образование в тази посока във филиала на НХА в Бургас. За да стигне до там обаче първо трябва да премине през елитната школа на "Кирил и Методий". Датата за кандидатите за подаване на заявление за проверка на способности по изобразително изкуство за учебната 2019/2020 са много кратки.

"От 3 до 5 юни, учениците след 7 клас, желаещи да кандидатстват,

трябва да подадат заявление /можете да проверите ТУК/. Ако няма такова, децата нямат шанс да кандидатстват в художествената паралелка. Много ученици пропускат и после съжаляват за изпуснатия срок. 20 юни ще бъде самия изпит", обясни директорът на СУ "Св. Св. Кирил и Методий" -

Снежина Няголова.
 И припомни, че вече са възродени изложбите на учениците , а училището има и собствена галерия - "Стълбата". Художниците имат възможност да учат в модерни ателиета. Възпитаниците участват със свои произведения във всички съвременни форми на изобразителното изкуство, в редица инициативи, фестивали, градски чествания.
 

Ученици от СУ "Св. Св. Кирил и Методий" почетоха Петя Дубарова (СНИМКИ/ВИДЕО)



В годината на внушителния юбилей, екипът на най-творческото училище в Бургас, успяха да извоюват голяма победа и кауза - възстановяването на профила след тригодишно прекъсване. Близо 20 години художествените паралелки в училището събираха и създаваха творчески елит в България.

"Костваше ни изключително много усилия за да си върнем така обичаният профил "Изобразително изкуство". Сега приемът след 7-ми клас е едва за 26 души, но имаме същата паралелка и след 4-ти клас към, която има изключителен интерес от страна на родителите", обясни преподавателят по изобразително изкуство - Таня Стоянова. 

Другите профилирани паралелки в "Кирили  Методий" са софтуерни и хардуерни научи и география и икономика и двете са с английски и опция за френски и итаиански. Изучава се руски, испански език. "Училището ни е член на Асоциация Кеймбридж България, което ни прави част от голямо семейство – 113 училища в страната с високо чуждоезиково обучение. Нека не забравяме, че самата Асоциация предоставя възможност за образователни ресурси на Кембридж юнивърсити прес.

За многогодишната история там са създадени безценни творчески продукти. Нашите ученици работят с тези духовни постижения и реализират успехи. Имаме приз за най-активно училище. От Асоциацията ни обявиха за най-доброто училище домакин, тъй като при нас се проведе националното състезание на училищата в България включени в асоциацията през 2015 година", допълни Снежина Няголова. 
 

Малчуганите от „Св. Св. Кирил и Методий“ ще се обучават на уникална „зебра“ СНИМКИ+ВИДЕО