/ Община Бургас
На тържествената сесия на Общински съвет за Никулден бяха избрани и новите почетни граждани.

Кметът Димитър Николов: Пожелавам здраве и нека всички носим със самочувствие незабравимия и неповторим бургаски дух

Сесията традиционно се свиква за обявяване на новите почетни граждани и отличените с други награди бургазлии. Всички те бяха поздравени от кмета Димитър Николов, областния управител Вълчо Чолаков и председателя на Общинския съвет Константин Луков.
 

Никулден в Бургас
Лалка Димитрова


Ето и имената на новите почетни граждани:

Мустафа Чаушев, който лично получи своята награда. Роден е на 10 април 1943 г. През 1968 г. завършва първия випуск на Естрадния отдел на Държавната консерватория в класа на Ирина Чмихова. Истинският му пробив идва с кавър на песента "Жената на моя приятел" на френския изпълнител Адамо.  През 2010 г. е удостоен с награда "Златна лира" на Съюза на музикалните дейци в България. През 2013 г. певецът получава наградата "Златен век" на Министерство на културата.

Константин Коцев, архитект: Роден е на 24 май 1946 г. в Бургас. През 1964 г. завършва Първа гимназия "Г. С. Раковски" и е приет в архитектурния факултет на Висш инженерно-строителен институт-София. От 1987 г. арх. Коцев работи в Областна администрация-Бургас като главен архитект, зам.-областен управител, началник отдел и главен секретар. Автор е на проекта на параклис "Свети Мина", който дарява на военното поделение в Атия. Архитект Коцев получи своята награда лично.

Никола Станчев, скулптор: Роден е през 1943 г. в Добрич. Завършва Национално училище за изящни изкуства "Илия Петров" и Национална художествена академия "Николай Павлович" в София. икола Станчев допринася за обогатяването на градския пейзаж на Бургас като творец, главен художник на Община Бургас и организатор на Международния симпозиум по скулптура от камък на открито през 1976-1979 г. Никола Станчев получи своята награда лично.

Областният управител Вълчо Чолаков: Нека обичаме града си и да го показваме всеки ден чрез дела

Петър Дойчев, доайен на туризма в България:
Роден е в Бургас на 19.09.1924 г. След Немското училище в града завършва Стопанската академия във Варна. Трудовата му биография в сферата на туризма започва през 1948 година. Петър Дойчев преминава последователно през всички стъпала в професията, заемайки различни оперативни и управленски позиции от администратор и екскурзовод до началник на отдел "Средства за подслон и хранене" към Комитета по туризъм, сега Министерство на туризма.

Петър Дойчев има принос в изграждането, развитието и управлението на големите туристически комплекси по българското Черноморие, както и в обучението и подготовката на кадри за туризма. Той е сред инициаторите за построяването на хотелите "Приморец"  и "България" в Бургас и за развитието на града ни и южното Черноморие като туристическа дестинация. От името на Петър Дойчев наградата получи проф. Стоян Маринов.


Д-р Стойчо Кьосев, философ: Роден е на 17 ноември 1954 г. Завършва Английската езикова гимназия в Бургас и специалност "Философия" и "Социология" в Софийския университет "Св. Климент Охридски", където защитава докторат по антична философия.

Приносът му за града е във формиране и решително отстояване на идеята за създаване на БСУ. Учредител е на БСУ и първи директор на Университетското издателство. Има решителен принос за предоставяне на сградата на бившата междуокръжна партийна школа в Бургас за нуждите на здравеопазването.

Създател е на първата частна социологическа агенция в града и автор на много публицистични и научни статии в наши и международни издания, включително на публикуваната в интернет книга "Истории на кръста". От името на Стойчо Кьосев наградата прие синът му Димо Кьосев.

Никулден е! Традицията повелява... (ВИДЕО)

 

Никулден в Бургас
Лалка Димитрова


Тази година посмъртно бе връчена наградата "Почетен общински съветник на Бургас":

Рикардо Тоскани, архитект: Тази година се навършват 90 години от неговата смърт. През 1885 г., след вероломното нахлуване на сръбските войски в България, Тоскани оглавява италианското Дружество за взаимопомощ (Mutuo Soccorso) и заедно с още 70 италианци отиват доброволци на фронта срещу Сърбия, за да защитават Съединението на България.

За участието им в победния марш на българската войска са отличени с медал от италианския крал. След войната Тоскани пристига в Бургас, където през 1895 г. градският съвет му дава право да ръководи строителството на частни постройки.

Тоскани е флагман на модернизацията на града като изгражда някои от най-емблематичните му сгради. Той участва в проектирането и строителството на катедралата "Св. Св. Кирил и Методий". Негово дело са проектите на редица красиви сгради в Бургас - хотел "Империал", къщите на Йови Воденичаров, къщите на Иван Хаджипетров, Исак Презенти, братя Калиманови, Стефан Родев и други

До голяма степен промяната в архитектурния облик на централната част на Бургас е негова заслуга. От името на Рикардо Тоскани наградата получи Галина Кирякова от католически храм "Дева Мария".


Днес бяха връчени още няколко отличия:

- С медали на Община Бургас за почетна служба бяха наградени стоматологът Ана Караиванова и старшата сестра в УМБАЛ Бургас Радостина Димитрова.

- С почетни значки за спасяването на човешки живот бяха наградени Бисер Русимов, Иво Иванов и Стефан Петров