"Ако народните представители определят присъдата като „несправедлива и подигравка“, нека не забрявят, че именно парламентът е органа, който приема законите", казват магистратите.
"Ако народните представители определят присъдата като „несправедлива и подигравка“, нека не забрявят, че именно парламентът е органа, който приема законите", казват магистратите. / Снимки: Лалка Димитрова
"На Корнелия Нинова лично й изпратих съобщение, за да й кажа името на съдията, произнесъл решението", каза председателят на Районния съд в Несебър
Политическият водевил, който се разгърна след решението на съда в Несебър да наложи глоба от 4500 лева на шведа Ралф Сунберг, изритал камериерка в "Слънчев бряг", предизвика остра реакция в правната гилдия. Пред "Дарик" магистратите в Несебър подчертаха, че съдебното решение кореспондира напълно с българското законодателство. И призоваха народните представители, които определят присъдата като „несправедлива и подигравка“, да не забравят, че именно парламентът е органът, който приема законите.

„Няма да слизаме на нивото на политиците. В крайна сметка ние сме съд“ – така председателят на Районния съд в Несебър Евгени Узунов коментира думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, която в социалните мрежи обяви, че иска да разбере името на съдията "унижил достойнството" и "оценил подигравката на безпаметно пиян чужденец с една българска жена на 4500 лв.“. „Искам да знам мотивите му и да го питам - освен закона, какво му говори съвестта", написа Нинова.

„На госпожа Нинова й изпратих лично съобщение, за да й кажа името на съдията“, каза Узунов. Той  поясни, че „това е глоба, предвидена в нормативните актове и ние не можем да излезем извън тях“. Евгени Узунов изрази готовност, при желание от страна на законодателната власт, магистратите да се включат с предложения за изменение на текста от НК, за да бъде той актуален в настоящата ситуация.  

Цацаров: Присъдата срещу шведския турист е унижение за пострадалата

Коментарът на Нинова разгневи и Съюза на съдиите в България. С отворено писмо магистратите поискаха от Нинова да се извини на съдията по делото срещу шведа. От ССБ също уточниха, че съдът прилага законите, а не ги приема, което е работа на законодателния орган - парламента.

Корнелия Нинова да се извини на съдия, иска Съюзът на съдиите

"Чия съвест се поставя под съмнение тогава и по каква причина представител на законодателния орган си позволява превратни внушения за дейността на онези, които прилагат закона, приет от законодателя?!", обърнаха се магистратите.
 

Председателят на Районната прокуратура в Несебър Радост Бошнакова.
Снимка: Лалка Димитрова


„Тук не става въпрос за задкулисие. Сърдете се на тези, които са в парламента. Защото, за да се повиши наказанието, те трябва да внесат инициатива за промяна в закона. Те създават законите, ние ги прилагаме. Народните представители трябва да направят законодателни промени и да коментират какво може да се промени в тази посока, за да се защити държавата и обществото“, заяви председателят на Районната прокуратура в Несебър Радост Бошнакова. И допълни: „Създаде се изкуствено преекспониране и вакуум –на обществото се внушават неистини:„Виждате ли как всичко е нагласено“. Това не е така. Това явно са политически конструкции. Обществото има право да знае истината. Останалото е популизъм“.