Какво има на морското дъно край Острова
Какво има на морското дъно край Острова / archaeologynewsnetwork.blogspot.bg
Туристите ще кажат какво има под водата
83552
Туристите ще кажат какво има под водата
  • Туристите ще кажат какво има под водата

Възможностите за гмуркане край остров "Св. Анастасия" ще помогнат на археолозите за локализирането на местата, богати на находки. Това каза пред Дарик директорът на Регионалния исторически музей в Бургас Милен Николов. По думите му, единствената информация, която се знае за морското дъно край Острова, се основава на последните проучвания извършвани там - през далечната 1973 година.

„Това, което знаем от проучванията на Проф. Иван Карайотов е, че в района на днешния пристан, буквално цялото дъно е засипано с керамика от V, VI и VII век. Други археологически дейности на морското дъно край „Св. Анастасия" не са правени или поне не ми е известно", сподели Николов.

В Бургаския музей ще очакват нова информация за това, което се намира на морското дъно през лятото, когато Острова ще предлага и подводни "разходки" за своите посетители. „Задължение на всеки гражданин, които открие нещо, е да уведоми музея. Едва след това мястото ще бъде забранено за гмуркане, до момента, в който някой реши да направи подводни проучвания", обясни Николов.

Въпреки многобройните находки, които са открити на морското дъно, Регионалният исторически музей в Бургас разполага с една единствена находка - цяла антична амфора. От музея търсили и връзка с рибар от Ченгене скеле, които преди години е открил в мрежите си подобен античен съд. Оттам се надяват, че находката ще бъде дарена и изложена в музея съвсем скоро.

Според Николов, случаите в които рибари вадят ценности с мрежите си, главно фрагменти от керамични съдове, никак не са рядкост. В повечето случаи обаче „парчетата история" се губят по пътя си към експозиционните зали. Често, находките биват хвърляни отново във водата. Много от тях пък просто красят бунгалата на рибарите от региона.

Още от Милен Николов в звуковия файл: