Десет са кандидатите за кметския стол в Бургас. 493 пък са кандидатурите за членове на общинския съвет. Около 1 600 гласа ще бъдат нужни на един кандидат за съветник да запише успешно участие в изборите за местна власт през тази година. През 2015 година нужните гласове са били около 1 700, уточниха от ОИК-Бургас.

Какви са прогнозите на специалистите за изборния ден? (ВИДЕО)
 

И на тези избори гласуването е задължително, според буквата на закона в Изборния кодекс. В текстовете обаче конкретни санкции няма, след като Конституционният съд отмени вписаните такива – а именно: при „пропускане“ на вота без основателна причина в два последователни избора, името на избирателя ще бъде заличено от списъците на следващите избори. С това решение на магистратите на практика, задължителното гласуване се оказва само пожелателно.

Изборният ден започна - всичко, което трябва да знаете

На тези избори няма да има възможност за машинно гласуване. Избирателните секции в общината са над 330, а броят на тези, пригодени за гласуване на граждани с двигателни увреждания, е 34. Транспорт до тях може да се поръча на следните телефони: 056 810 943, 0888 910 739. Услугата се извършва на цената на билета за градски транспорт.