Иван Жабов
Иван Жабов / netinfo
Как бихте определили бюджета на община Средец за 2017 година?
Мога да го определя като един изключително балансиран бюджет в рамката приходи – разходи. Благодаря на всички общински съветници, които гласуваха за това този бюджет да бъде факт. Това ни дава право да изпълним своята програма и да оперираме с всички финансови параметри, които са по него. Бюджетът за тази година не се различава много от тези, които сме имали в предходни години. Нашите приоритети остават същите, тъй като общината е най-голяма по територия в областта и на трето място в страната, населението е застаряващо, близо сме до Бургас и правим всичко възможно да задържим младите хора в общината, правим всичко възможно да привлечем средства за здравеопазването. Повечето от хората, които са останали в 32 населени места на територията на община Средец са над 65 години. Друго, което е включено в бюджета, е социалната политика на която отново ще обърнем особено внимание.
Как се справихте по време на обилните снеговалежи? Трудно ли успяхте да помогнете на възрастните хора в отдалечените села?
Както винаги зимата отново ни изненада, почти. Бяхме подготвени. След първия снеговалеж, взехме спешни мерки. Прогнозите бяха за много обилни валежи от сняг. Направихме спешна сбирка на всички кметове и кметски наместници преди началото на снеговалежа. Обсъдихме всички както ни предстои. Въпросите, които бяха поставени бяха свързани основно с осигуряването на стоки от първа необходимост в населените места, които са в периферията на общината. Никой не знаеше параметрите на снеговалежа, колко ще продължи и дали електропреносната мрежа ще издържи. Затова и помолихме хората да се запасят със стоки от първа необходимост, а другото да оставят на нас. Мисля, че успяхме да се справим много добре във всички села. Тази година загърбихме Средец за сметка на селата. Малко по-бавно започнахме да чисти в общинския център. Сърдити винаги ще има, но знам, че жителите на Средец са хора с големи сърца и понасят всички трудности. Все още има на места по метър непочистен сняг, но се справяме малко по малко.
Това ли беше най-трудният период през изминалата година за общината?
Важното е, че нямахме критични ситуации. Пролетта очакваме наводнения, готови сме за тях. Готови сме и за пожарите, които не са малко в нашата община през лятото. Нямали сме критични ситуации, но това, с което ни изненадва природата с него никой не може да се съобрази.
Община Средец е една от малкото, които успяват да използват културното си наследство за привличането на повече туристи. Пълни ли бяха местата за настаняване по празниците?
Наистина е така. Легловата база беше заета на почти 100%. Това показва, че хората, които са инвестирали в Странджа искат да разработят този продукт и планината да стане още по-привлекателна за посещение. Имаме много недостъпни и много красиви места. Винаги можем да предложим добър туристически продукт. Министърът на туризма беше на посещение в общината през септември. В село Факия й представиха обичая Еньова буля. Казвам го, защото трябва да се знае, че традициите се пазят. Това е българското. Опитваме се вече пета година да възродим забравените в региона обичаи. Искаме да се включват и повече млади хора, да има приемственост. Тези традиции са се предавали от баща на син от майка на дъщеря. Ние искаме да продължим тази традиции. Къде ще бъде България, ако нямаше тези традиции? Имахме през миналата година и посещение на 40 висши дипломати, които участваха в разходка из Странджа планина. Те се запознаха с красотата на планината, показахме обичаите. Радостен съм, че успяхме да открием и музея в село Дебелт, който е един от най-важните обекти за нас.
Трябва ли държавата да финансира рекламата на общини като Средец или поне да облекчи кметовете, така че те сами да развиват отделните райони с по-голям замах?
Помощта на държавата може да бъде под формата на рекламни материали. Пример за това е поставянето на билбордове по магистралите.
Какво да очакваме през 2017 година в община Средец?
Трябва да подпишем няколко договора. Стремим се да кандидатстваме по всички отворени Оперативни програми на ЕС. Разбира се там, където имаме възможност. Подали сме предложения по програмата за развитие на селските райони и по тази за трансгранично сътрудничество България - Турция. По втората очакваме подписване на договор през февруари за рехабилитация на първото училище в Средец. То се намира в центъра на града. Всички досега се възмущаваха, че училището е в окаяно състояние. Ще превърнем тази сграда в така наречена "зелена къща". Ще направим всичко възможно там отново да се обучават деца. Друго нещо, на което ще обърнем особено внимание е рехабилитацията на улиците в Средец. Тази година трябва да започне ремонтът на главната улица в града. Улицата, по която се движат всички жители. Ще направим и няколко улици, свързани с нея. Правим всичко възможно за подобряване на инфраструктурата. Ще санираме двете училища в града по програмата за енергийна ефективност. Доста интензивна и напрегната ще бъде настоящата година, но всичко това зависи от предстоящите избори.