/ pravoslavieto.com
Всички християни, независимо към коя църква принадлежат празнуват Благовещение - благата новина за едно от големите тайнства, непорочното зачатие на Дева Мария. Датата е различна по Григорианския и Юлианския календар, но не е подвижна.


Днес всички християни празнуват тайнството на благата вест


По Юлианския календар празникът се отбелязва днес - 25 март, но независимо от датата се зачита от католици, православни и протестанти. Този ден се свързва с началото на спасението. Според Библията, Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя е избраната да роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос. За него разказва Евангелието от Лука, глава 1, ст. 26-38. 

Лука е бил лекар по професия и въпреки, че не е бил с учениците на Христос се смята, че въз основа на събраната информация от ученици и последователи е успял да направи най-подробна хронология, обхващайки хронологично периода от преди раждането на Христос до Възкресението му от мъртвите.


Днес е Благовещение – ден на майката


Това е едно от събитията в християнската история, които въпреки приемането на Исус Христос като личност, юдаизма отхвърля. В исляма, например Иисус е един от най-обичаните и важни пророци, носител на Божествените писания и Месия. Макар да приемат непорочното зачатие, за разлика от християните, мюсюлманите не вярват в разпъването. Според исляма, Той е възнесен и жив на небето.

В Светите писания прави впечатление, преди всичко кротоста, с която девицата Мария приема волята Божия да стане майка на Спасителя - най-благата, но и тежка мисия.