Готви се удар срещу футболните хулигани
Готви се удар срещу футболните хулигани / Sofia Photo Agency

Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание разгледа на първо четене бъдещите промени в Закона за опазването на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия.

Бургаският депутат Галина Милева, която е член на Комисията заяви, че тези промени наистина ще ограничат проявите на спортното хулиганство у нас и ще доведат до по-строги санкции за нарушителите.

Според нея, важен момент в разработения законопроект е въвеждане на стюард, с ясно регламентирани правомощия, чиито задължения са грижи за сигурността в спортната зона и обекта.

Стюардите ще проверяват обекта и зоната преди и след проявата, документите на посетителите и ще предприемат всички възможни мерки, които са свързани с безопасността.

Те ще преминават специално обучение, организирано от спортните клубове по специална програма съгласувана с Министерството на физическото възпитание и спорта и Министерство на вътрешните работи.

Предстои монтаж на допълнителни видеокамери в спортните обекти и ясно дефиниране на понятието „спортно хулиганство”, за да не бъде опорочавао правораздаването при подобни прояви.