Ето къде ще бъде новият Кръвен център
Ето къде ще бъде новият Кръвен център / Пресцентър

Новият Кръвен център в МБАЛ Бургас ще бъде в стара сграда, на гърба на Инфекциозното отделение. Преди години в нея са се помещавали аутопсионна зала, перални помещения и гаражи. Тя ще бъде основно ремонтирана и ще съдържа приземие и два етажа.

Входовете за кръводарители и персонала ще бъдат отделни. Ще има рампи за инвалидни и детски колички. Обособени са три отделни сектора: кръводаряване, трансфузионен надзор и клинична трансфузиология, за да не се смесват различните дейности и потоци.

Между служебния вход и входа за донорите ще има регулиран достъп и пост за охрана и информация. На първия етаж - чакалня за кръводарителите, стаи за медицински изследвания, четири кръводарителски поста, стая за възстановяване на дарителите и кабинети.

На втория етаж е разположена имунохематологичната лаборатория, където се диагностицират кръвни групи, антитела и проби за съвместимост. Там са кабинетите за началника на отделението, старша сестра, стая за мобилния екип, няколко склада, помещения за архив и сървър.

Ще бъде оборудвана и зала за промоция на безвъзмездното кръводаряване, където ще могат да се правят събирания, презентации, срещи с кръводарители и пациентски организации. Средствата за реконструкцията са от бюджета на Министерството на здравеопазването - 600 000 лева с ДДС.