Проф. д-р Милен Балтов в "Иконостът говори" по Дарик Югоизток
Проф. д-р Милен Балтов в "Иконостът говори" по Дарик Югоизток / netinfo
Богатството на нацията: Разширеният обхват на държавната собственост е рисково лечение на икономическите болести. МВР-служителите застанаха ли над обществения интерес?
До колко трябва да се намесва държавата в бизнеса
94204
До колко трябва да се намесва държавата в бизнеса
  • До колко трябва да се намесва държавата в бизнеса
Участието на бизнеса в държавната собственост може да наруши баланса при интересите на частника и обществото. От друга страна по-голямото държавно участие може да "спъне" икономическия растеж, а също да е облекчи държавни служители за сметка на цялото общество. До колко и как трябва да се разпредели "богатството на нацията" между общия и частния интерес?
Работническият манифест, издигнат от лейбъристите във Великобритания при изборите успя да събере неочаквано добри резултати.С него те апелираха за национализация на собствеността в държавата. Оказа се, че той макар частично, е подкрепен и от останалите партии, дори консервативните. В САЩ пък обратното - държавата иска да се преотстъпват повече права на бизнеса. 

Работа "на топло" или как да печели държавата, затворниците, че и мигрантие


"От една страна е вярна старата мантра, че държавата трябва да има умерена намеса в бизнеса за да не се нарушава конкуренцията и по този начин икономическото развитие. От експериментите във Великобритания и САЩ става ясно, че има сфери на обществения и икономически живот, в които не трябва до край да се допуска "развихрянето" на частния интерес. Например в образованието и здравеопазването. Ако в тези сектори основните решения взема бизнеса, то може да стане ката, че училищата да си подбират основно умни деца. Или ако компаниите в здравеопазването си подбират по-здрави клиенти за застраховане. Може да се получи диспропорция, ако нещата се оставят основно в ръцете на бизнеса", коментира в в рубриката "Икономистът говори" по Дарик Югоизток проф. д-р Милен Балтов. Водещият експерт по икономическите въпроси даде положителен пример с България, където за първи път от 50 МС се обедини преди броени дни около решението с приоритет да бъде масовото в образование, пред елитарното.  

Възходът на „супер звездите“ - кои са новите монополи


Според проф. Балтов обаче и прекалената намеса на държавата крие рискове. "Изместването на приоритетите е посочено като пример във водещата тема на последния брой на сп. "Икономист": Благото на държавните служители от полицията застава пред обществения интерес. За сигурността на обществото няма дебат, а има дебат за исканията на елементите, които работят в системата", посочи проф. Балтов.
Държавата трябва да е тази, която да следи за обществения интерес и да балансира, така че частният интерес да не вземе превес. 
Къде държавата трябва да се отдръпне в полза на икономическия интерес и кога се нарушава този на обществото и бизнеса, чуйте в звуковия файл от проф. д-р Милен Балтов: