Директорът на РИОСВ-Бургас оттегли решението си по казуса „Карадере”
Директорът на РИОСВ-Бургас оттегли решението си по казуса „Карадере” / БГНЕС

Директорът на РИОСВ-Бургас Антоний Иванов е оттеглил решението по казуса „Карадере”, в което първоначално беше преценено да не се извършва оценка на въздействието на околната среда за намерението на строеж на луксозен къмпинг в местността, съобщиха от екоминистерството.

Пред Дарик екоактивистът Добромир Добринов поясни, че съгласно закона, отмяната на решението връща процедурата в начален етап и предстои извършването на екооценки. По думите му ако бъде констатирано и един риск за околната среда и населението, строителство не може да има.

След като в края на миналата седмица министърът на околната среда и водите Светлана Жекова констатира пропуски в първоначалното решение на екоинспекцията в Бургас да не се извършва оценка на въздействието на околната среда на инвестиционното намерение в Карадере, вчера директорът на инспекцията Антоний Иванов е отменил своето постановление.

Сред мотивите, посочени от Иванов, са безспорната необходимост от изясняване на допълнителни фактори и обстоятелства около евентуалния строеж и въздействието му върху околната среда, което трябва да бъде предмет на по-задълбочена оценка.

Добромир Добринов от гражданската инициатива „Да спасим Карадере” заяви, че предвид намеренията за строителство на луксозен къмпинг, законът за биоразнообразието и оценката на въздействие върху околната среда са задължителни и при наличие на риск, строителство не може да има.

„Ако в една защитена зона или някаква територия започне да се осъществява инвестиционно предложение, което може да засегне и компонентите от околната сред, не само зони от Натура 2000, още от момента, в който инвеститорът си подаде уведомлението, неговият обект се презумира като вероятен да окаже въздействие. Цялата процедура по тези два закона обследва с различни критерии тази вероятност и органът трябва да одобри този проект само и единствено, когато е категорично сигурен, че няма да окаже въздействие. Ако има и най-малко съмнение, той не следва да го одобрява”, обясни Добринов.

През уикенда екоактивисти са извършили почистване на плажната ивица около местността Карадере.