Община Приморско
Община Приморско / netinfo
20-годишнината на община Приморско бе ознаменувана с тържествена сесия на Общинския съвет
Освен с многообразие от културни и спортни събития, 20-годишнината на община Приморско бе ознаменувана и с тържествена сесия на Общинския съвет. В словото си пред местния парламент кметът д-р Димитър Германов направи кратка ретроспекция на достиженията в развитието на общината през  годините, което нарече „истинското възраждане на този край”.
„За 20 години община Приморско неусетно порасна. Не на територия, разбира се. Както едно дете се учи и става все по-знаещо и можещо, така и ние прибавяхме знание,опит и мъдрост към вече наученото и вече направеното. Имахме през тези години основание да се гордеем, имаме го и сега. Ние знаехме към какво се стремим, как искаме да се развива нашия край,  как можем да съчетаваме даденото от природата със съграденото от нас – хората! Всяка година прибавяхме по нещо, с което се доближавахме до мечтата си – община Приморско да бъде сред водещите в страната!Естествено, не по всички показатели, защото възможностите за развитие са различни. Но това, което сме постигнали, е видимо и оценено!”, каза д-р Германов.
Той припомни най-значимите стъпала, които общината е изкачила в своя път:
„Община Приморско се нареди сред лидерите в културно-историческия туризъм и може да се похвали със своите забележителности, които развива, но също така опазва.  Пясъчните дюни са най-добре запазените дюнни комплекси по българското Черноморие; мегалитното скално светилище Бегликташ се превърна във все по-търсена дестинация; расте интересът към скалния феномен Лъвска глава, резерватите Ропотамо и Аркутино. И тъй като туризмът е приоритетен отрасъл за община Приморско, тук е мястото да припомня реализираната мечта – Историческия музей, който отвори врати през 2015 година.Той привлича хора от страната и чужбина с богатата си сбирка от археологически находки и ценности,сред които златното съкровище от времето на Александър Македонски, намерено преди година от директора на музея Даниел Пантов. Археологията на територията на общината е на голяма почит, защото чрез нея се дописват ценни  страници от историята на нашия край.  Именно затова  Община Приморско оказва пълна финансова подкрепа за археологическите проучвания и тази политика ще продължи!
През последните години Община Приморско успя да реализира редица проекти, които помогнаха тя да е предпочитано място за почивка на чуждестранни и български туристи. Това са Северния подход към морски плаж „Северен централен”, напълно обновената централна градска част, създадените алеи за разходка около морския бряг, детските площадки и зони за отдих с фитнес на  открито.
Рехабилитацията на социална и културна инфраструктура бе извършена съобразно нуждите на населението в общината. Изцяло бяха реконструирани и модернизирани читалищата в Приморско, Веселие и Ясна поляна. Съществена придобивка за с. Писменово е изграденият туристически-посетителски комплекс с традиционни занаяти.
Като говоря за разгръщане на възможностите ни като привлекателна туристическа дестинация, не мога да не спомена множеството културни форуми, спортни състезания и атракции. Защото Приморско не е само ситен пясък, слънце и море. То е място за общуване с изкуството и чрез изкуството, както и за изява на различни дарби, за които човек понякога дори не е подозирал, че притежава. Разбира се, всичко това е съобразено с щедрите дарове, които природата ни е дала.
Община Приморско съумя през годините да се възползва от възможностите на предприсъединителните и присъединителните фондове от Европейския съюз. Спечелихме ключови за общината проекти и ги реализирахме с европейско финасиране.  Решен е и важният проблем, свързан с водопроводната и канализационна система. Тя е подновена, изградена е пречиствателната станция в с. Веселие, а съвсем скоро и жителите на Приморско и Китен ще се радват на реконструирана и модернизирана пречиствателна станция.”
Кметът Германов отдаде дължимото и на извършеното от неговите своите предшественици инж.Димитър Димитрови и Лиляна Димова. 
И завърши:
„Никак не е малко свършеното до тук. Не е малко и това, което предстои. Важното е какво виждаме пред себе си, какви цели си поставяме и с какви средства искаме да ги реализираме. Но още по-важно е да бъдем единни в целите и в пътищата за тяхното постигане.
 Нека помним, че каквото правим, го правим за себе си и нашите деца и внуци! Те ще поемат щафетата за следващите години и ще надграждат това, което сме им оставили. Важно е основата да е достатъчно здрава, а това вече все още зависи от нас!”