Българово чества Освобождението си
Българово чества Освобождението си / netinfo

Днес в Българово отбелязват деня на Освобождението на града от турско робство и почитат жертвите на клането в храм "Свети Атанасий". Там в 11 ч. ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще бъдат поднесени цветя пред паметната плоча на загиналите. От 11.30 ч. в църквата ще започне концерт на хор "Родна песен". В читалището ще бъде открита фото изложба "Отново у дома" на иконите от Българово, които се съхраняват в Националния църковно-археологически музей в София. Те ще гостуват и в Бургас.

Църковни песнопения, национален детски конкурс "Кукери", футболен турнир "Освобождение", семинар на тема "Малкият град - минало настояще и бъдеще" и нов фестивал за младежки музикални формации "Рок родолюбие" - това са част от събитията в тържествената програма в града, наречена "Освобождение". Те ще започнат от днес и ще продължат до националния ни празник - 3 март.

Историята разказва, че малко преди Освобождението, когато черкезите започнали да напускат българските земи, те палели и разрушавали навсякъде. Минали и през Българово. Уплашеното население, около 400 жители на Уруменикьой / старото име на селището/, българи и гърци, се укрили в църквата „Св. Атанасий". Две денонощия прекарали в храма, а на третия ден гърците платили голям откуп, за да бъдат освободени всички. Когато отворели вратите обаче, разярените черкези започнали масово клане и избили всички. Между труповете оцелява само едно момче, което по-късно разказало за трагедията. Мъже, жени, деца, млади и стари намират смъртта си в двора на храма. Месец по- късно руските войници се натъкнали на 280 трупа, които нямало, кой да погребе и те ги затрупали с пръст.
През 1997 г. при възстновяването на храм „Св. Атанасий" в Българово, при строителни работи около храма работниците изкопават много човешки кости. Целият двор се оказва застлан с кости на избити жени, мъже, деца и възрастни хора. Те са поставени в костница в двора на църквата.