Брокери: Тръгват си, ние сме на ход
Брокери: Тръгват си, ние сме на ход / Дарик Бургас

Спад в продажбата на ваканционните имоти край морето. Сделките са намалели с над 50% след отлива на руските купувачи през последните три години. Вторичният пазар изобилства от евтини жилища на британци, ирландци и руснаци, които искат да продадат възможно най-бързо собствеността си у нас, отчитат брокери от региона.

Днес браншовиците си дадоха среща като част от проекта „Годишни награди" на популярната Интернет-платформа imoti.net. Те са категорични, че спадът в търсенето на ваканционни имоти по българското Черноморие , след срива на рублата през 2014 година, продължава.

Брокери: Тръгват си, ние сме на ход
netinfo
„За руските граждани става все по-трудно, все по-неизгодно да имат собственост тук. Едни клиенти се заменят с други. Много от продаваните от чужденците имоти в момента се купуват от българи", обяви пред Дарик, Нина Арнаудова, регионален директор на Агенция за недвижими имоти. Освен  българите, апартаментите на руснаците у нас купуват и граждани на Великобритания и Украйна. Най-търсени са студията за около 20 000 евро и едностайни или двустайни апартаменти до 35 000 евро.

От бранша отчитат и продължаваща нелоялна практика от страната на някои от Агенциите или да се презентират несъществуващи луксозни имоти. До този момент. Едно от предложенията за решавана на проблема е да се публикуват само обяви със сключени договори между собственик и агенция. Идея, която срещна отпор от големите Интернет-платформи за обяви.

Брокери: Тръгват си, ние сме на ход
netinfo
„Това не е в компетенциите на една такава платформа. Ние не можем да следим за сключени договори. Това по-скоро трябва да се регулира от самия бранш по някакъв начин. Тук вече говорим и за етиката между отделните брокери всички учасатници в този бизнес. Съвсем естествено е да искаме да имаме истински обяви, но няма как да проверяваме всички. Става дума за хиляди обяви от всички точки на страната, които няма как да бъдат проверени", каза Снежана Стойчева, мениджър Imoti.net.

Брокерите в Бургас се обединиха около предложението за по-активна работа на браншовите организации и стремежът към саморегулация на сектора. „Трябва да се отделя и по-голямо внимание на етиката на пазара, защото ние отделяме по-голяма част от времето си, за да плюем собственото си име. След това очакваме хората да има добри очаквания към нас, а ние самите нямаме такова мнение за себе с", смята собственикът на Агенция за недвижими имоти в Бургас, Николай Господинов.

Брокери: Тръгват си, ние сме на ход
netinfo
Над 1000 апартамента се строят в Бургас към момента - цифра, която не отговарят на голямото търсене. Недостатъчни се оказват и луксозните имоти в града. В Бургас се отчита и спад в търсенето на панелни жилища. Брокерските фирми все пак са на мнение, че след приключването на програмата за саниране на панелните блокове, сделките с панелни жилища ще се увеличат.