стари дрехи
стари дрехи / netinfo
Поне 1 000 контейнера за събиране на дрехи ще бъдат позиционирани в големите български градове, съобщават от Български червен кръст. Първите съоръжения бяха поставени през 2016 година пилотно в Пловдив, а по-късно и в София. Мрежата от подобни пунктове за събиране на текстил трябва да бъде разширена до няколко години, отчитат от организация. Очаква се такива контейнери да бъдат поставени и в Бургас. 

Проектът се осъществява от „Хюманита“, съвместно с червенокръстката организация. Събраните продукти периодично се събират и се извозват до специализирана фабрика за сортиране, където при необходимост се преработват или се подготвят за повторно оползотворяване. Изискването към текстилните изделия - дрехи, домашен текстил, чанти и други аксесоари, е да бъдат в годно за употреба състояние и да са прилежно опаковани в торбичка. С тези, които са годни за употреба, ще бъде създаден кризисен резерв за подпомагане от БЧК на пострадали при бедствия, аварии и кризи и ще се извършва целево даряване на дрехи на хора в нужда. 

Друга част от текстилните изделия, които са годни за използване отново като дрехи, се изнасят предимно за страни от Третия свят в Африка, Централна Америка, Близкия Изток и др. Останалите изделия, които не са годни за употреба по първоначалното им предназначение, се преработват и рециклират в България или фабрики в други държави, като от тях се създават продукти като почистващи кърпи, тапицерии за автомобилната промишленост, топлоизолации и много други продукти, произвеждани от рециклиран текстил. 

Този щадящ природните ресурси модел има за цел да връща суровините обратно в икономиката и да създава възможности за удължаване на техния живот чрез многократно използване или трансформирането им в друг вид продукт. По този начин се предотвратява или поне намалява значително добива на нови природни ресурси, пишат от БЧК.