/ Архив
Обвиниха двама надзиратели за смъртта на Горанов, забраниха им да напускат страната
Софийската градска прокуратура повдигна обвинения на двама надзиратели от бургаския затвор за смъртта на 32-годишния бивш европейски шампион по борба за кадети - Горан Горанов. Той загина в изолирана килия на 25 март т.г. Под наказателна отговорност са повдедени Стилиян К. и Ангел М.  Магистратурата вече им наложи и забрана да напускат страната.

Нови експерти казват: Сварен ли е Горан в килия 228

Според държавното обвинение, за времето от 07.00 часа до 07.30 часа на 25 март, като надзиратели в затвора в Бургас, при условията на независимо съпричиняване, чрез бездействие, по непредпазливост са причинили смъртта на Горанов. Двамата обвиняеми, въпреки че са били длъжни, не са изпълнили законовото си задължение да осигурят защитата, безопасността и сигурността на лишения от свобода.

Наказват петима надзиратели за смъртта на затворник

От пресслужбата на магистратурата съобщават  и детайли от обвинителния акт. Публикуваме съобщението дословно:

Сутринта на 25 март 2017 г. възникнала повреда на парната инсталация в килията на лишения от свобода, при която имало свободно изтичане (пробив) на водна пара под налягане с температура 140 градуса по Целзий. При съприкосновението ѝ с тялото на Горан Горанов тя предизвикала тежка термична травма, несъвместима с живота.

При аутопсията на трупа на Горан Горанов е установена мацерация на стъпалата със свличане на кожата на петите. Свличане на кожа е установено на задната повърхност на двете бедра, гърба, коленете на трупа, дясната длан, по външната повърхност на дясната предлакътница. По трупа са установени следи от изгаряния.

Експертното заключение сочи, че смъртта е настъпила вследствие на термична травма – попарване на дихателните пътища и на 53% от кожата на главата на починалия, причинена от повреда на парната инсталация.

Главният прокурор изиска разследването за смъртта на Горан

Основна роля в леталния изход са термичните промени в дихателните пътища от вдишаната гореща пара. Липсата на епител по хода на дихателните пътища е довела до бързо настъпване на кислороден глад във всички органи и тъкани, което е довело до бързото развитие на дихателна/кислородна дихателна недостатъчност и развитие на термичния шок.

При термична травма се получава дехидратация (обезводняване) на организма и хемоконцентрация (сгъстяване на кръвта), което може да причини инфаркт на миокарда. Смъртта е в пряка причинно - следствена връзка с термичната травма.