Жители на Кресна излизат на протест във връзка с изграждането на автомагистрала „Струма“ в участъка на Кресненското дефиле.

Шишков: До два месеца ще има яснота откъде ще премине трасето на АМ „Струма“

"Протестът се предвижда да започне в 17:30 часа на централния градски площад. Мотивите са протеста са същите, както и при предходните протести - магистрала „Струма“ да е извън Кресненския пролом, а сегашното трасе Е-79 да се запази като алтернативен път", каза Антон Драчев, който е съорганизатор на днешния протест. 

"За да изразят своята позиция тази вечер ще се съберат жители на Кресна, а целта е да се покаже, че се защитават „не местни интереси“, а се изразява мнението на общността, посочи Драчев. Дефилето трябва да остане алтернативен път", посочи още той.

И допълни, че в случай, че се изгради обходен път, то се предопределя изборът на вариант за строителството на лот 3.2 на АМ „Струма“. При този вариант в посока север-юг ще се преминава през дефилето, а в обратната посока ще се изгради трасе източно от града. „Ние не спираме магистралата, а сме за по-добрия вариант“, каза още Антон Драчев.

И подчерта, че протестът днес е организиран изцяло от местните хора, въпреки че позицията им съвпада с тази на екологични организации и сдружения. Протести в Кресна имаше и през май, като съпътстваха и поставянето на началото на доизграждане на пътния възел „Кресна“ и връзките към него, част от лот 3.2 на АМ „Струма“.

Заради строежа на АМ „Струма“: Протест край Кресна, има задържани (ВИДЕО)

Тогава служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков заяви на протестиращите, че пътният възел не предопределя кое от вероятните три трасета на магистралата в участъка ще бъде избрано.

По думите му решение за трасето може да бъде взето до няколко месеца и до няколко години магистралата да е завършена. При започване на строителните дейности на 16 май министърът посочи, че пътният възел е важен, защото без него можеше да загубим години и да се върнем на изходни позиции за магистралата, а трасето на магистралата ще бъде избрано според екологичното законодателство и това е основният критерий. 
Десислава Велкова, БТА