ЮЗУ ще си плаща за даренията
ЮЗУ ще си плаща за даренията / netinfo
350 000 лв. са дарени през настоящата година на Югозападния университет под формата на пари, литература, компютърна техника, оборудване и консумативи, съобщи за Дарик помощник-ректорът Николай Тахов. Ако тази сума бе постъпила през 2007 г. университетът щеше да "плати" за направените дарения 70 000 лв. ДДС. С други думи щяхме да лишим студентите от 70 компютъра, които да дадем на държавата, уточни Тахов.

Това на практика очаква всички висши училища, читалища и научни организации от 1 януари догодина с отмяната на чл. 93 от Закона за висшето образование, който досега освобождаваше университетите и научните организации от данъци при получаване на дарения.

Категорично съм против, защото по този начин се ощетяват университетите. Вместо да ползваме облекчения при получаване на дарения с образователна и научна цел, ще трябва да внасяме 20% ДДС на държавата, негодува помощник-ректорът на ЮЗУ.

В момента ние сме на частичен данъчен кредит, което означава, че не си възстановяваме ДДС-то, както правят фирмите и стопанските субекти, а си възвръщаме едва 3-4 % годишно от начисленията върху покупките, което не е демократично, смята Тахов.

Това е поредното безсмислено преливане на пари от държавата в държавата. Вярно е, че държавата трябва да събира пари от някъде, но защо това да са университетите, които и без друго са с ограничени бюджети. Нашите приходи са строго ограничени - нямаме право да въведем платено обучение, нямаме право и на търговски дейности, които да ни носят допълнителни средства, каза още Николай Тахов.