В Петрич изграждат Център за настаняване от семеен тип по европроект
В Петрич изграждат Център за настаняване от семеен тип по европроект / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова, архив

Община Петрич ще кандидатства по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по оперативна  програма "Регионално развитие 2007-2013 г.", съобщи градоначалникът инж. Вельо Илиев на пресконференция тази сутрин. По думите му здравето и бъдещето на децата в Петрич е водещ приоритет, залегнал в общинския план за развитие.

Община Петрич е една от 62-те общини, попадащи в обхвата на градските агломерации, съгласно Националната карта на резидентните грижи. Проектното предложение ще включва изграждането и последващо функциониране на Център за настаняване от семеен тип на територията на община Петрич, в който да бъдат настанени 12 деца от специализираните институции. Предвиждат и 2 места за настаняване на деца или младежи от общността при спешна нужда.

Стойността на проекта е 823 742 лв., от които са предвидени разходи за изграждане, оборудване и обзавеждане на центъра в размер на 489 625 лв. и за осъществяване на социална услуга – 334 117 лв.

След изграждане на необходимата инфраструктура поетапно ще се разкриват социални услуги, които да удовлетворяват нуждите на всяко едно от децата, уточняват от кабинета на кмета инж. Вельо Илиев.