/ Община Благоевград
Регионален исторически музей-Благоевград представя нова постерна и историко - етнографска изложба по случай Международния ден на жената 8 март: „Българки от старо време. Горна Джумая и Горноджумайско“. Тя е съставена изцяло с ценности на музея - оригинални фотографии, документи, вещи от бита и костюми, изложени върху 18 постерни табла и витрини.

Ученици посетиха евроинституции в Брюксел

Целта на изложбата е представяне на българката в действителната историческа среда на Горна Джумая и Горноджумайско от преди 50, 80 и 100 години, с което да провокира въпроси за мястото и ролята на жената в България в миналото и днес. Посетителите на изложбата ще могат да добият впечатления за българската жена от едно време на базата на изложения разнообразен етнографски, исторически и фото-материал, както и да срещнат образи от стари горноджумайски и бежански семейства.

Акценти в изложбата са знакови обекти и явления за Горна Джумая - войните и бежанските потоци, формирането на градска култура и съжителството с традиционния селски бит, Гимназията, Читалището, Театъра, Дружествата, тютюнопроизводството и не на последно място - запознаване с движението на жените в България за реални човешки и политически права.

Откриването на изложбата е на 8 март, от 11:00 часа в залите на Регионален исторически музей-Благоевград с участието на балет „Кроазе“ от ЦЛТРДБ, Сдружение „Движение – Ние жените“, Група за стари градски песни „Нежни звуци“, Фолклорна група и Детска фолклорна група „Джумайчета“ към Образцово народно читалище „Никола Й. Вапцаров 1866“ - Благоевград.

Празничната атмосфера ще продължи с представяне и дегустиране на ястия, приготвени по автентични стари рецепти от членовете на „Движение - Ние, жените“ от Благоевград, Селище, Бараково и други. Специални изненади, подготвени от Клуб „Оривижън“ – Благоевград“ под мотото „Всичко започва с теб“ очакват дамите, които ще посетят събитието.