/ ГЕРБ Враца
Ученици от Враца, които заедно с техните преподаватели участват в програмата за училища посланици на ЕП, посетиха Брюксел по покана на евродепутата Владимир Уручев (ГЕРБ/ЕНП).

Областен форум „И аз мога също"

В работното посещение се включиха и 12-те победители в конкурса на българския еврокомисар Мария Габриел за компютърна рисунка "България в Европа: минало, настояще, бъдеще", идващи от различни райони на страната като Монтана, Перник, Разград, Благоевград, Варна, Кърджали, Добрич, Хасково и Първомайци.

В делегацията участваха и членовете на авторитетното жури в състав : проф. Станислав Памукчиев – Член на Управителния съвет и секретар на секция „Живопис“ на Съюза на българските художници, проф. д. изк. Петер Цанев - ръководител на катедра „Психология на изкуството, художествено образование и общообразователни дисциплини“ в Националната художествена академия и Силвия Кънчева - държавен експерт по информатика и информационни технологии към Дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ в Министерството на образованието и науката.

Посещение в Брюксел
netinfo

Младежите имаха възможността да посетят Европейския парламент и да се запознаят отблизо с начина, по който най-демократичната европейска институция функционира.  Визитата им включваше също посещение на Пленарна зала и презентация на тема "Представяне на работата и ролята на Европейския парламент в процеса на взимане на решения в ЕС".

Учениците се срещнаха и разговаряха с българските евродепутати от Групата на ЕНП, сред които Владимир Уручев, Андрей Новаков и Асим Адемов. Интерес за гостите предизвикаха темите за предстоящите евроизбори, различните политически формации на европейско ниво, как става разпределянето на бюджета в Европейския съюз и защо евродепутатите са се насочили към този вид професия.
 
Специален акцент в програмата бе възможността на учениците да посетят Европейската комисия и да се срещнат и разговарят с комисаря по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество - Мария Габриел.

В рамките на специално организираното от българския еврокомисартържество в навечерието на Националния празник на България, бе открита изложба с отличените дигитални творби, а победителите получиха грамоти.

Посещение в Брюксел
netinfo

Въпреки че дигитализацията заема все по съществена част от живота на младите хора, чрез творбите си те показаха силата на човешкото измерение, изобразявайки облика на България в Европа, чрез универсалните човешки ценности.

Такъв е примерът на Виктория Дрънкарева от ПГСАГ "Ангел Попов"-Велико Търново с дигиталната рисунка "Да бъдем ДОБРЍ".