Училището в Микрево отбелязва 90-годишен юбилей
Училището в Микрево отбелязва 90-годишен юбилей / Община Струмяни

СОУ "Св. Паисий Хилендарски" в с. Микрево отбелязва своя 90-годишен юбилей, в Деня на народните будители. Школото е създадено през 1922 г. по инициатива на Христо Поптрендафилов, Костадин Митрев Чорбаджийски, Стоян Воденов, Ангел Божинов и други радетели на просвещението.

90 години след първите събития, училището в Струмяни е модерна образователна институция с обучени и квалифицирани кадри, с успехи в учебната и творческата програма. „Подчинихме програмата за юбилея с много събития. Започнахме с масов крос, организирахме футболен турнир между класовете, вечери на родолюбието, възстановка на закупуването на земята на Микрево за 12 оки злато от Джелят бей, ученици изследваха и представиха своите родословни дървета", споделя Лиляна Лиляна Велкова, директор на учебното заведение.

Утре възпитаниците на училището ще вземат участие във факелно шествие с портретите на будители, предвождани от знаменна група и мажоретки., а в салона на читалището е подготвен концерт-спектакъл, посветен на юбилея. "Това е поредният голям юбилей, който отбелязваме в близките месеци" каза по повод празника Емил Илиев, кмет на община Струмяни.

"Отпразнувахме 100 години Микрево, 10 години Малешево и сега ни предстои рожденият ден на духовното и просветно огнище в община Струмяни. Използвам случая да поздравя училищното ръководство, учителския колектив, учениците и родителите, всички бивши учители и ученици, цялата общественост, съпричастна с тази годишнина, да им пожелая здраве и творческо дълголетие, много успехи в трудното поприще на духовни водачи и будители.”, добави още кметът.