/ Снимка: Дарик

Стотици благоевградчани подкрепиха петимата осъдени полицаи, които излежават 7-годишни присъди в затвора в Бобов дол.

Осъдените по делото „Чората“ с обръщение от затвора: Полицаи сме, не сме убийци

"Българският полицай не е убиец" и "Свобода за осъдените полицаи", призова митингът, който снощи бе организиран пред Съдебната палата в областния център в защита на Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков.

В протеста се включиха настоящи полицаи, бивши служители на реда, близки, роднини и приятели, обикновени граждани. Близките на осъдените мъже бяха категорични, че последното съдебно решение е било истински шок за тях.

Николай Хаджиев: Решението на съда по случая "Чората" е изненада за всички

Всички очаквали оправдателни присъди, тъй като, по думите им, вината на петимата не е доказана. Те са убедени в невинността на своите родственици и определиха присъдата на ВКС като "добре режисиран сценарий".

По думите на роднините, адвокатите вече подготвят официално искане за възобновяване на делото. Според тях по време на съдебното производство са допуснати съществени процесуални нарушения и това е основание за ново разглеждане на делото.

Те са категорични, че основен принцип в правото е индивидуалното наказание и няма как на петимата да се наложи едно и също наказание, защото всеки от тях е имал конкретна отговорност в злополучната акция "Респект", при която преди 14 години почина Ангел Димитров-Чората.

Задържаха още един от петимата полицаи, осъдени за смъртта на Чората

По време на митинга стана ясно, че и Международната полицейска синдикална организация се е заела със случая с осъдените благоевградски полицаи. Ще се търси международна подкрепа.

В Благоевград вече се събират и подписи за петиция, с която ще се настоява петимата осъдени полицаи да бъдат помилвани. Тя ще бъде изпратена до вицепрезидента на Република България.