/ Община Благоевград

За втора поредна година Благоевград ще бъде домакин на „Занаят фест“. В рамките на три дни, жители и гости на областния център ще могат да се запознаят в детайли с български традиции, бит и култура.

Отпуснаха 60 000 лв. от бюджета на Благоевград за 100-годишния юбилей на театъра

„Занаят фест“ ще се проведе на площад „Македония“ от 4 до 6 май - събота-понеделник. Инициативата има за цел да провокира интереса на деца и хора от различни възрасти към българските занаяти, традиции и култура, както и тяхното съхраняване.

В рамките на фестивала ще бъдат представени занаяти като звънчарство, тъкачество, грънчарство, дърворезба, ножарство, пчеларство, накити, изработка на български народни инструменти, демонстрация на точене на кори и други. 

В програмата са включени и Фермерски игри. Те ще се водят от участници от познатото телевизионно предаване „Фермата“. Участниците ще имат възможност да усвоят умения като стреляне с прашка, коване на пирони, стрелба с лък,”зеле и бъчва”, мерки, ходене на кокили, дърпане на въже и други.

Деца изрисуваха 100 чадъра от цветната арт инсталация (СНИМКИ)

По време на фестивала в Благоевград ще гостува и „Пътуващо читалище“. То представлява 50-местен автобус, преобразен в място, което разкрива моменти от минало и история на нашите предци. Ще бъде представена и изложбата „Български бит”, която ще „разходи“ публиката из всички етнографски области.

Организаторите са подготвили и играта „Познавам ли моята България?”, която цели да провокира интереса на децата към културно-историческото наследство и природните забележителности на България.