Сините в Пиринско искат за лидер Мартин Димитров
Сините в Пиринско искат за лидер Мартин Димитров / Sofia Photo Agency

Общинските организации на СДС в Пиринско избраха за лидер на сините настоящият председател Мартин Димитров на провелите се днес вътрешнопартийни избори. За Димитров гласуваха 316 членове на СДС срещу 224-ма, подкрепили заелия втора позиция Любен Петров - кмет на столичния район „Витоша". 

Най-много гласове в своя полза Мартин Димитров е получил от санданската организация - 116, където за Любен Петров са дали гласа си само двама. Подобна е картината и в Разлог - 49 за Мартин Димитров и само един глас за Любен Петров.

В Банско Димитров също е предпочетената кандидатура. Там за настоящия лидер на СДС са гласували 36 членове на синята партия, а за основния му конкурент - 11.

Почти поравно са гласовете за Мартин Димитров и Любен Петров в Петрич - съответно 65 и 66.

В Благоевградска община от 140 членове с право на глас са гласували 116. Петров е събрал 66 гласа срещу 48 за Димитров.

В Гоце Делчев 61 седесари са застанали зад кандидата Любен Петров и само един е гласувал за сегашния председател.

В Хаджидимово също избират Петров, за когото са дали гласа си 14 членове на синята партия, а Мартин Димитров е събрал само един глас. В Кресна за Мартин Димитров няма нито един глас, а за конкурента му за поста са гласували трима.

За заместник-председател на сините, който да представлява Югозападния район, включващ Благоевград, Кюстендил и Перник, е избран кметът на Петрич Вельо Илиев. На практика Илиев остана без конкуренция за поста, след като председателят на СДС в Благоевград д-р Тони Даскалов си направи отвод късно снощи.

Вътрешнопартийните избори за председател и заместник-председатели на Съюза на демократичните сили започнаха в 10.00 ч. тази сутрин и приключиха в 17.00 ч. Над 11 000 членове на партията упражниха правото си на вот в избирателни секции в цялата страна.

През октомври Националната комисия по вътрешнопартийни избори проведе жребий съвместно с Националната комисия по структури и членство и определи кандидатите за председател на СДС в интегралната бюлетина - Мартин Димитров, Любен Петров, Иво Цанев и Румен Христов.