Село Черниче навърши един век
Село Черниче навърши един век / netinfo

В Симитлийското село Черниче отбелязаха с множество инициативи 100 години.  Вековният юбилей съвпадна с традиционния за общината "Празник на детските таланти". От няколко години село Черниче се превръща в художествена академия на открито.

За празника на селото почетният художник Николай Кашев откри изложба на свои произведения. Арт къща "Кашев" е една от първите, строени някога в селото. Николай Кашев, родом от живописното родопско село Лещен, е зет в Черниче. Наследствената къща от тъща си е превърнал в галерия.

През есента на 1912 година Ценко Чакалски избира поляните край Струма, сгушени в полите на Малешево, за да построи хан. Тогава мястото е кръстопът на търговци и войски. Трайни следи в днешно Черниче са оставили траки и славяните. През 1916 година Ценко Чакалски и съпругата му полагат основите и на семейната си къща. За десетина години съседи им стават над 30 семейства, изселници от днешните Сенокос, Ракитна, Кадийца. Силен тласък в развитието на селото е полагането на железопътната линията през 1945 година и откриването на рудника през 1955-та. Най-новата история на Черниче е свързана с цялостната модернизация на селото.

"100 години са и малко и много, но са достатъчни Черниче да се превърне в едно модерно европейско село. От близо една година няма и метър улица в селото, където да няма нов асфалт и модерна подземна инфраструктура. Сега в Черниче чакат ново осветление, ремонт на парка за отдих, нов спортен стадион", каза кметът на селото Иван Андонов, който не пропуска да благодари за инициативата на местните жители и на градоначалника Апостол Апостолов.

Кметът на Симитли Апостол Апостолов връчи юбилейна грамота за принос в развитието на Черниче на 30 местни деятели, сред които бившите кметове на селото, самодейци, общественици и народни изпълнители.

Изявеният общественик на Черниче Стойне Миленков връчи на кмета на селото Иван Андонов признателна грамота от името на жителите в селото.