/ Дарик, архив
На 17 февруари руската общност в Благоевград и в целия Югозапад ще се събере за поредна година, за да отпразнува празника Масленица.

Обичаят е аналог на българския Сирни Заговезни и отброява края на зимата и посрещането на пролетта.

Това е един от най-веселите, най-пищните и най-народни празници за руснаците. Масленица е стар обичай, запазил се още от езически времена. Празнува се през последната седмица преди Великите пости и условно разделя народния календар на два сезона – зима и пролет, разказва Виктория Богданска, председател на Руски културно-информационен център в Благоевград.
 
Както без торта няма рожден ден, така и без палачинки няма Масленица. Те са основното ястие и дори имат ритуално значение – кръгли, горещи, румени – те са символ на слънцето и предвещават благополучие в семейството и добра реколта през годината. Празникът не минава и без традиционните състезания. Организират се разнообразни конкурси като дърпане на въже, ръкопашен бой, ходене с кокили, надпяване с „частушки” и много други.

Нито един човек видял руската Масленица с очите си, не може да остане равнодушен към този грандиозен празник. За кулминация на Масленица се смята изгарянето на сламено чучело – символ на зимата. Около него се танцува, пее и след като изгори се прескача за здраве. 

На 17 февруари руската общност в Благоевград ще отпразнува за 21-ва година този обичай. Празникът ще започне в 12 часа на терминал "Богдански".

Автор: Ивайло Урдев, стажант-репортер