Рашидов отговори на Камбитов за театралния конкурс
Рашидов отговори на Камбитов за театралния конкурс / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

По повод писмо на кмета на Благоевград Атанас Камбитов до министъра на културата Вежди Рашидов и изразена позиция относно проведения конкурс за директор на ДТ "Никола Вапцаров”, по силата на който бе избрана Надежда Асенова, в сайта на ресорното министерство бе обнародван днес официален отговор.

Публикуваме писмото на министър Вежди Рашидов без редакторска намеса.

„УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КАМБИТОВ,

По повод Вашия „остър протест” за избора на директор на държавния културен институт в града Ви – Драматичен театър „Никола Вапцаров”, Ви уведомявам за следното:
Единствено аз като министър имам пълномощията да обявявам конкурси в държавните културни институти за избор на директори и да назначавам комисии, които да ги провеждат.
Никъде в нормативната база не са ми вменени задължения да давам отчет на кметовете на градовете, на чиято територия се намират държавните културни институти, за тези конкурсни процедури.

Театърът в Благоевград има изключително лоши показатели в контекста на делегираните бюджети. Много по-малки театри в по-малки градове успяха да се впишат в изискванията на тази система. А тя изрично предполага да се привличат чрез инструментите на мениджмънта и маркетинга, както и чрез художествените програми, достатъчен брой зрители, които чрез стандарта по делегираните бюджети да реализират такава субсидия, удовлетворяваща финансовите параметри, нужни за издръжката на сценичния институт.

Не приемам твърдението Ви, че съфинансирате театъра, тъй като при бюджет от около 700 хиляди лева за 2012 г., сумата от 60 хиляди лв., която предоставихте, е някаква помощ за института и трудно може да бъде наречена „съфинансиране”!

А това, че Вие не сте разбрали за обявения конкурс за директор в Драматичен театър „Н. Вапцаров” е Ваш проблем – имаме задължението и достатъчно коректно обявихме този конкурс в медиите и в сайта на Министерство на културата на 21.12.2012 г.

Не приемам опита Ви да кадрувате в Министерство на културата, където аз съм работодател и единствено оторизиран от Закона за закрила и развитие на културата да провеждам процедури по избор на директори в държавните културни институти.

Ако, Вие, г-н Камбитов, искате да имате правомощията за избор на директор в ДТ „Н. Вапцаров”, то няма пречка да поискате чрез съответната процедура по закона превръщането на този институт от държавен в общински. Тогава Община Благоевград ще може сама да провежда конкурса за директор.

Отбелязвам, че засега аз нямам задължението да Ви давам отчет за действия, за които съм упълномощен от законите – отчет като министър съм длъжен да давам само на премиера на Р България.