Преглеждат благоевградски ученици за гръбначни изкривявания
Преглеждат благоевградски ученици за гръбначни изкривявания / снимка: Дарик-Благоевград, Десислава Янкулова
Преглеждат благоевградски ученици за гръбначни изкривявания
66971
Преглеждат благоевградски ученици за гръбначни изкривявания
  • Преглеждат благоевградски ученици за гръбначни изкривявания

Профилактични прегледи сред учениците от 1 до 4  клас в училищата на територията на община Благоевград стартират от 3-ти октомври. Инициативата е на преподавателите от Катедра "Спорт и кинезитерпаия" към ЮЗУ "Неофит Рилски" - доц. Попова и докторант Стаменка Митова.

"Статистиката сочи, че всеки втори ученик в България има гръбначно изкривяване. Изследване, направено в София, показва, че 60% от първокласниците имат постурални нарушения", посочи доц. Павлова. "Липсата на училищни лекари, които да следят проблемите при децата, се оказа крайно неблагопроятно за зачестилите постурални проблеми", подчерта Попова. Тя добави, че последиците от гръбаначните изкривявания се отразяват изключително негативно върху целия организъм, особено върху дихиталната и сърдечно-съдовата система.

Най-уязвими са децата в началнa училищна възраст. Най-честите причини за появата на гръбначни изкривявания е неправилното седене на чина или стола, продължителното заседяване пред компютъра, носенето на ученическа чанта на едното рамо и на последно място обездвижването. Децата с късогледство също са податливи да развиват изкривяване на гръбначния стълб.

"Прилагането на скринингово изследване е от голямо значение за ранното откриване на гръбначните деформации", добави доц. Попова.

"Родителите на учениците, които ще бъдат обхванати в изследванията, ще попълнят  декларация, в която да дадат своето съгласие децата им да вземат участие в тези прегледи. Децата, при които се установят по-големи отклонения, ще бъдат насочени към специалисти ортопеди", поясни Стаменка Митова.

Чуйте още в звуковия файл