Покъщнината на Ванга стана общинска собственост
Покъщнината на Ванга стана общинска собственост / Дарик - Благоевград, архив
Йордан Златински
62875
Йордан Златински
  • Йордан Златински

Благоевградският областен управител Костадин Хаджигаев оглави комисия по връщане личните вещи на петричката пророчица леля Ванга, съхранявани 17 години в къщата й в село Рупите, разположена непосредствено до изградения в нейна чест църковен храм.

След смъртта й покъщнината стана държавна собственост. Днес са предадени в полза на Община Петрич повече от 1411 предмета, каза в интервю за Дарик началникът на отдел "Образование и културни дейности" в кметската администрация Йордан Златински.

"Сред вещите има 70 ценни икони, пазени до момента в килер зад обитаваната от леля Ванга стая. Комисията описа картини на известни български творци, гоблени, кукли, статуетки и други вещи от бита, служили на известната пророчица. Част от дрехите и завивките на Ванга вече са изядени от молци и вредни атмосферни влияния. Предстои комисия да оцени всяка една от запазените вещи, а повредените да се бракуват", каза Йордан Златински. 

"Приживе леля Ванга завеща цялото си имущество на държавата. Къщата в Рупите, в която тя приемаше болни от целия свят, остана собственост на фондация "Ванга". Днес представители на фондацията присъстваха при описа. Надявам се да имаме пари да ремонтираме къщата в Рупите и да открием за посетители тази експозиция за хората", коментира образователният шеф Златински.

Интервю с Йордан Златински чуйте в звуковия файл