ПФК Пирин Благоевград кани Общината за акционер с 30 % дялово участие
ПФК Пирин Благоевград кани Общината за акционер с 30 % дялово участие / Дарик - Благоевград

Официална покана към община Благоевград за акционерно участие в ПФК „Пирин Благоевград” АД в размер на 30% от уставния капитал на дружеството отправи ръководството на клуба в писмо, депозирано в деловодството на кметството вчера. Писмото е подписано от председателя на Надзорния съвет на футболния клуб Николай Галчев и е адресирано до кмета Костадин Паскалев и председателя на Общинския съвет Костадин Хаджигаев.

"Годишният финансов бюджет на клуба е в размер на 2 000 000 лв. без ДДС, което на практика означава, че ако местният парламент приеме предложението на ръководството на „Пирин Благоевград”, финансовият ангажимент на община Благоевград ще е около 600 000 лв. Акционерите в клуба до момента са 15, като нито един от тях не притежава мажоритарен дял, дружеството няма задължения за мита, данъци и задължителни осигурителни вноски", съобщава в писмото Николай Галчев.

Според документа генерален спонсор на клуба е „Карлсберг България” АД, допълнителен спонсор е „Благоевград - БТ” АД, клубът се издържа още от телевизионни права и в по-малка степен от различви по-малки рекламодатели и реклами. Схемата, която предлагат настоящите акционери, е да се формират три основни стълба за финанссиране на клуба – акционери, община Благоевград и генерален и други спонсори.

Писмото бе получено две седмици след като по искане на ръководството на футболния клуб бе проведена среща на Управителния и Надзорния съвети на ПФК „Пирин Благоевград” с кмета и председателя на ОбС. Тогава в качеството си на членове на ръководството на клуба присъстваха общинските съветници Захари Хаджийски, Димитър Урдев и Васил Миладинов. На срещата бе направено устно предложение за влизане на община Благоевград като акционер в клуба и поемане на ангажимент за участие във финансирането му. 

В отговор на предложението кметът Костадин Паскалев поиска общинските съветници да заявят категорична позиция по предложението му в общинския бюджет за 2010 г. да бъдат заделени средства за спорта, които да се разпределят между лицензираните спортни клубове, пропорционално на тяхното участие в издръжката им.