Над 160 000 души в Пиринско се прегледаха профилактично
Над 160 000 души в Пиринско се прегледаха профилактично / Дарик - Благоевград

161 916 жители на Благоевградска област са преминали профилактичен преглед от началото на годината, което прави 56 % от здравноосигурените лица в региона, съобщиха от Районната здравноосигурителна каса. Общият брой на здравноосигурените в Пиринско към края на месец ноември е 287 945, уточни говорителят на здравната каса в Благоевград Даниела Петкова.

Активната редовна медицинска профилактика е едно от най-важните условия за добро здравословно състояние, защото тя дава възможност за ранно откриване на заболяванията, по-качествено и ефективно лечение за пациентите и предпазване от индивидуални рискови фактори като фамилна обремененост от заболявания, тютюнопушене, наднормено тегло и други, подчертават от РЗОК - Благоевград.

От Националната здравноосигурителна каса призовават личните лекари да влагат още повече усилия за подобряване качеството на медицинската профилактика, а пациентите да бъдат активни и да ползват редовните прегледи, които са в техен интерес и им се полагат по право.

Профилактичният преглед обхваща провеждане на лабораторни изследвания – на холестерол и триглицериди, както и на кръвна захар при наличието на рискови фактори за пациента като хипертония, затлъстяване и други заболявания. Изготвя се подробен обективен статус и анамнеза на пациента, измерване на кръвно налягане, електрокардиограма, изчисляване на индекс на телесна маса, изследване на остротата на зрението и на психичния статус и изследване на урина.

Личните лекари са задължени да изготвят индивидуални анкетни карти за създаване на групи от пациенти, изложени на риск от определени заболявания. Обособени са 3 основни рискови групи – за сърдечно-съдови, онкологични заболявания и диабет.

Съгласно чл. 209 от Закона за здравето всяко едно здравноосигурено лице  подлежи на административно наказателни санкции, които гласят, че при неявяване на задължителен профилактичен медицински преглед, изследване или имунизация, се предвижда глоба от 50 до 100 лв., а при повторно провинение - от 100 до 200 лева.

Наказанията  се налагат и на длъжностните лица, които са възпрепятствали явяването на лицата за извършване на задължителен профилактичен преглед, изследване и имунизация. Родители или настойници, които не осигуряват провеждането на задължителните имунизации на децата си, се наказват също с глоба от 50 до 100 лв., а при повторно извършване на нарушението глобата е от 100 до 200 лв., предупреждават от РЗОК - Благоевград.