Курбан за здраве беше даден за миньорите от рудник Ораново
Курбан за здраве беше даден за миньорите от рудник Ораново / netinfo
Курбан за здраве даде ръководството на въгледобивното минно предприятие "Пирин Ораново" в Симитли, а поводът беше неотдавнашната трагедия, при която двама миньори загинаха, затрупани от свлачище в рудник "Ораново".

Всички работници и служители на мината се събраха за молебена, който отслужи Неврокопският митрополит Натанаил заедно с четирима свещеници. Тук бяха собственикът на мината Станислав Тасев и нейният управител Валери Манов, кметът на община Симитли Апостол Апостолов и кметовете на всички населени места в района, чийто земляци работят в мината. Владиката благослови всички миньори и присъстващи.

Решихме да дадем курбан и да се помолим заедно да спрат нещастията и злополуките в мината, при които загубихме наши колеги и които потресоха всички ни, каза Валери Манов. Той припомни, че тази година станаха две тежки аварии, завършили с жертви.

След експлозия на газ в рудника в Симитли на 5 март обгоряха и пострадаха тежко десетина миньори, двама от които по-късно починаха от получените травми. Други двама миньори станаха жертва на свличане на кална земна маса на 24 октомври 2007 година.