Кресненското дефиле застрашено от падащи камъни
Кресненското дефиле застрашено от падащи камъни / Дарик - Благоевград, архив

Скални отломки и земна маса са паднали на главен път Е-79 между град Симитли и отбивката за селата Крупник и Брежани, съобщиха от сектор "Пътна полиция"- Благоевград. Към този момент участъците са проходими и не са регистрирани пътни инциденти.

Опасност от падащи камъни има в Кресненското дефиле, на прохода Предела и в района на село Места.

Пороен дъжд вали в цялата Благоевградска област, като в някои райони не е спирал 12 часа. Наводнени са къщи, офиси и търговски обекти в Благоевград, Сандански и Кресна. Мобилизирани са екипите на "Гражданска защита", които действат по отводняване на сградите съвместно с противопожарните служби.

Около 60 литра на квадратен метър пороен дъжд са паднали в Благоевград и Сандански, сочат данните на Националния институт по метеорология и хидрология.

Повече от 30 къщи и търговски обекти са наводнени в Благоевград. Пораженията са предимно в квартал "Еленово" и в района на Старо Струмско, информира директорът на "Гражданска защита" Петър Самарджиев.

"Постоянно получаваме сигнали от граждани за наводнени мазета, приземни етажи и запушени от кал шахти. Сформирани са няколко екипа от "Гражданска защита", които работят по овладяване на ситуацията, причинена от поройния дъжд в Благоевградско. На проблемните участъци ще се включат и служители, които са в отпуск", коментира директорът Петър Самарджиев.