Княгиня Мария Луиза стана доктор хонорис кауза на АУБ
Княгиня Мария Луиза стана доктор хонорис кауза на АУБ / Дарик Благоевград, Любима Калпачка
княгиня Мария Луиза
53341
княгиня Мария Луиза
кметът Атанас Камбитов
  • княгиня Мария Луиза
  • кметът Атанас Камбитов

Княгиня Мария Луиза вече е носител на почетното звание Доктор хонорис кауза на Американския университет в Благоевград. Удостояването й е заради нейната дългогодишната дейност и подкрепа в полза на висшето училище. От 1999-та до 2009 година тя бе член на Настоятелството на АУБ, а към момента е член на Университетския съвет.

Почетното звание бе връчено на княгиня Мария Луиза от президента на АУБ Дейвид Хюуайлър по време на тържествената церемония по дипломиране на поредния 18-ти випуск на университета, която се проведе на площад "Георги Измирлиев"в Благоевград. Сред студентите и абсолвентите на площада бе нейният брат цар Симеон Сакскобургготски.

238 бакалаври от 22 държави получиха дипломи пред родителите, преподаватели, дипломати, общественици, представители на неправителствения сектор и бизнеса в Благоевград. Дипломираха се и 24 студенти от Магистърската програма по бизнес администрация за ръководни кадри на АУБ в София. Половината випускници са българи, а останалите са студенти от САЩ, Колумбия, Русия, Сърбия, Молдова, Сирия и Зимбабве.

Министърът на образованието Сергей Игнатов лично поздрави завършилите студенти в престижното висше училище у нас. В словото си той се обърна и към президента Дейвид Хюуайлър, с когото се познават като университетски преподаватели преди години в Полша.

Приветствия към студентите отправиха заместник-посланикът на САЩ в България Сюзън Сатън, председателят на Настоятелството Мариан Келър, президентът на университета д-р Дейвид Хюуайлър.

Кметът на Благоевград Атанас Камбитов развълнувано пожела на абсолвентите да бъдат себе си. "Бъдете гладни и безрасъдни", каза Камбитов, който цитира покойния Стив Джобс.