Кметове на спешна среща заради недостиг на вода в седем села
Кметове на спешна среща заради недостиг на вода в седем села / Снимка: Община Петрич

Проблемите с питейната вода на седем села в община Петрич - Марикостиново, Генерал Тодоров, Тополница, Кромидово, Капатово, Ново Кономлади и Долно Спанчово, които частично или напълно се захранват с питейна вода от водопровод на община Сандански, бяха обсъдени на работна среща в село Катунци по инициатива на кмета на Петрич Димитър Бръчков.

На срещата присъстваха също кметът на община Сандански Кирил Котев, управителите на двете общински „ВиК”-дружества Илиян Ушев и Тодор Гикински и кметовете на потърпевши петрички и сандански села. Амортизираният главен водопровод от водохващането при с. Петрово, който подава вода за села на двете общини е включен от години в проект за цялостна подмяна с външно финансиране, който обаче до днес няма одобрение.

„Двете общини със собствени средства няма как да направим тази крупна инвестиция. Този проект не би било възможно да се случи без участието на Петрич и Сандански във „ВиК” – асоциацията. Можем да участваме за финансиране на проекта, но само като членове на тази асоциация. Това е възможност за инвестиции, предвид факта, че нашата водопроводна инфраструктура няма да издържи още дълго, тя е към края на своя жизнен цикъл. Такива са изискванията и на ЕС към България”. Около това становище се обединиха кметовете на общините Петрич и Сандански Димитър Бръчков и Кирил Котев.

На срещата беше посочено, че през летните месеци подаваното количество питейна вода за селата от двете общини е напълно достатъчно, но дебитът се губи, освен заради стария главен водопровод и заради използването на  питейната вода за поливни цели. В тази връзка се взе решение за осъществяването на пълен контрол от страна както на кметовете на селата, така и на служителите на „ВиК” дружествата. Да се подобри комуникацията между двете общини на ниво служители и ръководства на „ВиК”, призова кметът на община Петрич Димитър Бръчков, визирайки липсата на информация своевременно за възникнали аварии по мрежата в Сандански, които водят до безводие в петричките села.

"Трябва да имаме информация, за да я подаваме своевременно на кметовете по места и населението”, посочи Бръчков.

От водопроводните дружества на Петрич и Сандански предупредиха кметовете на села да не се пипат ВиК-съоръженията своеволно, защото това води до сериозни последствия за мрежата.