Главна прокуратура разследва съмнителни имотни сделки в Гоцеделчевско
Главна прокуратура разследва съмнителни имотни сделки в Гоцеделчевско / netinfo
Бивш военен обект от 6 декара в близост до парк „Панорама" в Гоце Делчев е обявен за продажба от софийска фирма, като се очаква сделка да бъде проверена от Главна прокуратура.

Въпросният имот се намира до МБАЛ "Иван Скендеров" и е собственост на нефункциониращата от дълги години Организация за съдействие на отбраната.

До атрактивния имот столичната фирма се е добрал, след като го закупила от военната фирма „Воинтех” към Министерството на отбраната.

В момента по нареждане на главния прокурор Борис Велчев се извършват проверки на всички сделки на „Воинтех”, която тайно е продала на друга софийска фирма сградите и шесте декара, собственост на бившата ОСО в Гоце Делчев.

Не е ясно на каква стойност е сключена сделката между „Воинтех" и въпросната фирма, но последната обяви имота преди дни за продажба по 49 евро за кв. м., което взриви оществеността на Гоце Делчев и най-вече ръководството на местния хандбален клуб, от години ползващ част от терена за тренировъчно игрище.

В момента в Гоцеделчевско тече процедура за ОВОС и на друг военен имот, също изтъргуван от военното министерство - бившото военно летище. На това място фирма „Корси Маунтин Рисортс" ЕАД ще строи гражданско летище.

Собственици и наследници на нивите, отнети за построяването на летището, са жители на Гоце Делчев и Мосомище, които все още се надяват да си върнат собствеността.

Юристи коментират, че имотите могат да бъдат върнати на собствениците им ако съдът докаже, че те са им продадени незаконно от военното министерство и приближени до него фирми, каквато е целта на проверките, извършвани от Главна прокуратура.

Въпросните проверки могат да доведат до разваляне и на сделката за военно-стрелковия полигон „Лялево” край село Копривлен, община Хаджидимово, коментират собственици на имоти в района. От заличеното от картата село Лялево военното министерство продаде на софииската фирма „Острец” над 1400 декара за нищожните 18 стотинки за кв. м.

Продадените декари по документи и нотариални актове са имоти на правоимащи бивши жители на Лялево. В село Копривлен по случая има изграден инициативен комитет. Събрана е подписка с над 1000 подписа за разваляне на сделката за Лялево и връщане на имотите на реалните им собственици.