Факт са първите подписани споразумения за саниране на блокове в Благоевград
Факт са първите подписани споразумения за саниране на блокове в Благоевград / снимка: БГНЕС, архив

Три споразумения за саниране на панелни многофамилни жилищни сгради подписаха днес кметът на Благоевград Атанас Камбитов и Министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова.

"Имаме готовност в началото на следващата седмица да се подпише и споразумение между областния управител, общината и Българската банка за развитие. Към момента имаме подадени 23 заявления, работи се по още 24 заявления, така че нашето желание е до 10 дни да имаме 60 блока със по 70-80 апартамента, които да попаднат в програмата", каза градоначалникът Камбитов. Той коментира и аргументите на противниците на програмата за саниране, относно по-високата данъчна оценка на санираните сгради.

"В Благоевград за един средностатистически апартамент от 75 кв., намиращ се в кварталите, ще се плаща увеличение от 1.57 лева", поясни Камбитов. Първите три споразумения, подписани днес, касаят панелна сграда в квартал "Ален мак", в ж.к. "Запад", както и блок "Лирата".

В Благоевград се наблюдава огромен интерес към програмата, което опровергава твърденията, че хората не са съгласни със санирането, коментира още градоначалникът. Според министър Лиляна Павлова, антикампанията, водена от някои политически сили, говори, че опонентите на ГЕРБ се страхуват от добрата социална политика в момента.

"Това е една възможност 1 млрд. лева да влязат българската икономика и строителния бранш. Това е шанс и за бизнеса и малките фирми" каза регионалният министър. По думите й община Благоевград има завидна готовност по програмата и е първенец в страната в това отношение.

Малко след 14:00 часа Павлова стартира и разяснителна среща с граждани в зала "22 септември".