До вторник МРРБ се произнася за спрения обект в Благоевград
До вторник МРРБ се произнася за спрения обект в Благоевград / netinfo

 

Най-късно до идния вторник Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще реши как ще процедира с обекта за реконструкция на водопровод и канализация в квартали 25, 26, 27, 32, 33, 34, 40, 41 и 42 в Благоевград. Уверението е получил днес градоначалникът Костадин Паскалев по време на телефонен разговор със заместник-министъра на ведомството Георги Прегьов.

Непоследствено преди това благоевградският кмет се е свързал по телефона със строителния министър Росен Плевнелиев, като двамата са изразили взаимно желание и готовност за разумно разрешаване на проблема в интерес на жителите на града. 

По-късно днес в кабинета на Костадин Паскалев е проведено заседание с експерти от МРРБ, управителя на “ВиК” ЕООД Ангел Стоянов, общински служители и представители на фирмата–изпълнител на обекта във връзка с искането на министерство за съставяне на акт 10 за спиране на обекта.

Кметът и подчинените му са изразили категоричното си становище, че спирането на строителството ще породи сериозно социално напрежение, тъй като ще бъде ограничен достъпът на живеещите в кварталите до домовете им, а също и до важни институционални сгради – болницата, поликлиниката и противопожарната служба. 

Други аргументи на кметска администрация против стопирането на строителните дейности са компрометиране на вече изградената инженерна инфраструктура – ВиК, електро и газоразпределителни мрежи, както и блокиране изпълнението на общинската инвестиционна програма в частта й за изграждане на кръговите кръстовища на бул. “Св. Св. Кирил и Методий” – ул. “Владо Черноземски” и на ул. “Иван Михайлов – ул. Владо Черноземски”.  

Не на последно място общинските експерти са заявили, че спирането на обекта ще доведе впоследствие до оскъпяването му. 

Община Благоевград не може да подпише акт 10 за спиране на строителството, тъй като според действащата в България нормативна уредба, такива пълномощия има единствено министерството. 

Представителите на МРРБ са получили копия от документацията за изпълнението на обекта -  за общинската част от инвестиционната програма, свързана с изграждането на кръговите кръстовища, понижаване нивото на улиците "Сан Стефано" и "Славянска", както и за построяването на втора лента за движение на ул. “Владо Черноземски”.

Обект „Реконструкция на водопровод и канализация в квартали 25, 26, 27, 32, 33, 34, 40, 41, 42 в Благоевград” е възложен и финансиран от МРРБ. Той обхваща подмяна на водопровод и канализация в 8 улици в централната градска част, както тяхното асфалтиране, възстановяване на тротоарите и бордюрите.

До момента изцяло е подменена водопроводната и канализационна мрежа на 7 от улиците, от 10 август по график започна асфалтирането им, поставянето на тротоарите и бордюрите, съобщават от общинска администрация.

Целта е ремонтните дейности да приключат до началото на зимния сезон – 13 ноември. След възстановяването на 7-те улици, ще започне подмяната на “ВиК” мрежата на ул. “Славянска”, по която в момента не се работи, за да се избегне блокирането на достъпа до поликлиниката, спешния център и противопожарната служба.

Обектът е изключително важен за Благоевград, тъй като е свързан с реализацията на общинската инвестиционна програма и с изграждането на кръговите кръстовища между улиците „Иван Михаилов” и „Владо Черноземски”, както и между „Владо Черноземски и „Св.Св. Кирил и Методий”, чието финансиране е осигурено от община Благоевград.