Депутат: Исканията на земеделците са основателни
Депутат: Исканията на земеделците са основателни / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Пиринският депутат Спас Панчев обяви в Благоевград, че е готов за среща със земеделските производители от Санданско и Петричко. Панчев има намерение да посети още днес зеленчукопроизводителите в района.

"Исканията на производителите, които протестират от седмици, са основателни и аз самият ги разбирам и подкрепям. Държавата трябва да им плаща обезщетение не само за декар обработваема земя, но и за произведен килограм продукция. Имаме грешка и ние. Закъсняхме с рокадите в Митниците, където са част от проблемите с допускането на дъмпингов внос на зеленчуци, заливащи нашия пазар. Вносът се осъществява под формата на дарения, за да не се фиксират количества и съответни такси. Това по принцип е законна процедура, но дарените зеленчуци или плодове, не се ползват по предназначение", заяви на пресконференция Спас Панчев.

"В България ядем най-лошите вносни продукти и вина за това имаме, както ние заради слабия контрол, така и големите търговски вериги, които  допускат тази некачествените стоки. Ще работим в посока към засилване  контрола на вноса по отношение на качеството", категоричен е депутатът Панчев.

"Ще направим ревизия на всички лобистки закони, така че да удовлетворим земеделските производители. Към момента се подготвя Закон за арендата, който да удовлетвори собствениците на земя даващи я под аренда. В земеделието за съжаление все още не са излезли данни за сериозните нарушения, правени от страна на миналото правителство, като аз се надявам това да стане час по-скоро, за да може хората от отрасъла да разберат, че не сегашните управляващи са виновни за осигуряването на средства за новия програмен период”, изтъкна народният избраник.

Панчев обяви, че тютюнопроизводителите няма да получат субсидии от Европейския съюз, затова сегашните управляващи са поели ангажимента да отпуснат средства от бюджета на държавата в размер на около 85 000 000 лева, за да може отрасълът да продължи да се развива.

Пари от Европа няма да получат пчеларите и производителите на маслодайна роза, като това е трябвало да се случи още февруари месец с по-сериозен натиск, от страна на управляващите, който тогава не е оказан, коментира депутатът и лидер на ЗНС "Александър Стамболийски".