Деца и родители от Благоевград влязоха в ролята на „Лесовъд за един ден”
Деца и родители от Благоевград влязоха в ролята на „Лесовъд за един ден” / Община Благоевград - пресцентър

„Седмица на гората” в Благоевград завърши с „Празник в гората”, в който участие взеха деца и родители. Сред гостите на празника, който се проведе в парк „Ловен дом”, бяха главният еколог на Община Благоевград инж. Диана Стефанова, директорът на Регионалната дирекция по горите в Благоевград инж. Иван Гергов, инж. Георги Гогушев, зам.-директорът на ЮЗДП Антоанета Дивилска, лесовъди и предствители на РСПБЗН- Благоевград, поясняват от пресцентъра на Община Благоевград.

За първи път тази година Изпълнителната агенция по горите и Министерството на земеделието организираха „Ден на лесовъда”, който се проведе на 20 места в страната по едно и също време. В Благоевград празничният ден бе открит от директора на Регионалната дирекция по горите в Благоевград инж. Иван Гергов. „Мотото, под което тази година се провежда празникът е „Да подобрим гората” и една от насоките, по които работим ние като лесовъди е доброто образование и добрата екологична насоченост на възпитанието на подрастващото поколение”, каза инж. Иван Гергов.

В празничната програма се включи още танцов ансамбъл „Бисер”, който включи и публиката в общо хоро. Празникът, в който се включиха и децата от Обединен детски комплекс, се пренесе в гората на парк „Ловен дом”, където малките лесовъди бяха обучени как да измерват широчината на дърветата и тяхната дължина, да разпознават кои от тях могат да бъдат отрязани и кои запазени. Лесовъди им обясниха с помощта на отразяни кръгове, как да познават годините на дървото. Благодарение на забавните интерактивни игри, децата научиха повече за професията на лесовъдите, горските екосистеми и процесите, които протичат в тях.

Учасниците получиха информационни материали, книжки, семена, с които да се грижат и обогатят знанията си за горското богатство. Всеки присъстващ получи „Удостоверение” за своя принос в опазването на природата и превъплъщението си в „Лесовъд за един ден”.