Цветя в памет на Васил Левски
Цветя в памет на Васил Левски / снимки: Дарик-Благоевград, Десислава Янкулова


Граждани, общинари, представители на политически партии, културни институции и църковни настоятелства се поклониха пред Апостола на свободата  Васил Левски.  Цветя пред паметника на Васил Левски поднесоха заместник-кметът на Община Благоевград арх. Георги Скрижовски, областният управител Валери Смиленов, председателят на Общинския съвет Костадин Хаджигаев, отец Андон Шавулев, както и ученици от  ПГСАГ „Васил Левски” в Благоевград. Присъстващите сведоха глави пред подвига на бореца за свобода под звуците на химна на България.

Цветя в памет на Васил Левски
netinfo


Васил Иванов Кунчев, известен като Васил Левски и Апостола на свободата, е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК), български национален герой. Създадената от Левски Вътрешна революционна организация е основата, на която стъпват организаторите на Априлското въстание. Това въстание и последвалата Руско-Турска война, довеждат до възстановяване на държавата България на европейската карта.
Цветя в памет на Васил Левски
netinfo


На 22 септември 1872 г. Димитър Общи организира обир на турската поща в Арабаконак. Левски е против, но е подкрепен единствено от поп Кръстю Никифоров. Залавянето на участниците нанася тежък удар на революционната организация. Левски получава нареждане от БРЦК и Каравелов за вдигане на въстание, но отказва да го изпълни и решава да прибере архивите на ВРО от Ловеч и да се прехвърли в Румъния. На 27 декември 1872 г. бива заловен от турската полиция до Къкринското ханче (източно от Ловеч). При залавянето му Левски притежава редовно тескере за пътуване, дадено му от Малък Добри Койнов от ловешката махала Дръстене, но го гълта, за да го скрие от турците.
Цветя в памет на Васил Левски
netinfo


Предполага се, че причината за неговото залавяне е предателство от съмишленик. Спори се за името на предателя — Поп Кръстю (съучредителя на комитета в Ловеч) или Марин Поплуканов (председателя на комитета). През 1925 историкът Димитър Страшимиров публикува обширен труд, в който представя доказателства, че именно поп Кръстю става доносник на турските власти и дава сведения за местоположението на Левски.
Цветя в памет на Васил Левски
netinfo


Според други проучвания предателство спрямо Левски не е имало.[4]До последно османците не знаят кого са заловили и Левски е откаран в Търново, за да бъде разпознат. Чак там става ясно кой е той. При Къкрина отиват едва няколко заптиета, а в случай, че са знаели кого залавят, подобна малочисленост не би била логична. Също така се доказа, че поп Кръстю не е имал точна информация за плановете на Левски.
Цветя в памет на Васил Левски
netinfo


Левски, който е охраняван само от 20 заптии по време на пътя си от Търново до София, се е надявал напразно до последно, че ще бъде освободен от съмишленици.Впоследствие Левски е отведен в София, където е предаден на съд. На 18 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г. присъдата е изпълнена в околностите на София. Мястото на обесването на Васил Левски се намира в центъра на днешна София, където е издигнат негов паметник.