Четирима в битка за лидерския пост в СДС
Четирима в битка за лидерския пост в СДС / Sofia Photo Agency

В СДС ще се проведат вътрешнопартийни избори за  председател и  заместник-председатели. Четирима са претендентите за лидерския пост - сегашният председател Мартин Димитров, кметът на столичния район „Витоша" Любен Петров, Иво Цанев и Румен Христов

Над 11 000 членове на Съюза на демократичните сили ще упражнят правото си на глас в избирателни секции в цялата страна. Очаква се битката за лидерския пост да бъде между сегашния председател Мартин Димитров и кандидатът на столичната организация на сините Любен Петров, като не се изключват изненади.

Софийската организация застана срещу Димитров още при формирането на Синята коалиция и подредбата на листите на обединението за парламентарните избори.

Възможно е да се стигне до балотаж, макар председателят Мартин Димитров да твърди, че ще победи от раз. Близки до основните претенденти изразяват опасения от апаратни игри.

Румен Христов е сочен за близък до Радонов и Юруков, заради които СДС имаше проблем с регистрацията за евровота.

Иво Цанев ръководеше съвета по сигурността в кабинета "Костов" и след разцепването на СДС напусна парламента.

Вътрешнопартийните избори на СДС ще се проведат от 10 до 17 часа в цялата страна. Гласуването ще е тайно, чрез интегрални бюлетини.