Борисов нареди лек режим през ГКПП Златарево и Станке Лисичково
Борисов нареди лек режим през ГКПП Златарево и Станке Лисичково / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов са предприети мерки за опростяване на пропускателния режим за български превозвачи на митническите пунктове на границата с Република Македония.

Целта е улесняване на шофьорите и намаляване на последствията за тях от стачката на гръцките земеделски производители и блокирането на пътища около контролно-пропускателните пунктове. Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков нареди на директора на Агенция „Митници” Ваньо Танов да се предприемат всички необходими действия за опростяване на режима при преминаването на български товарни автомобили за Гърция през границата с Република Македония.

Мерките се прилагат след наблюдение и анализ през почивните дни на ситуацията, създадена от протестите на гръцките фермери и усложнената обстановка на блокираните ГКПП по българо-гръцката граница. Директорът на Агенция „Митници” е разговарял със своя македонски колега за облекчаване на режима и от страна на македонските митнически органи.

Агенция „Митници” е създала организация за поемане на по-големия трафик от товарни камиони през митническите пунктове на ГКПП „Гюешево”, „Златарево” и „Станке Лисичково”. Митническите служби напомнят на превозвачите да съобразят, че посочените ГКПП са на външна за ЕС граница и трябва да притежават необходимите за това документи.