Блокират апарати за кафе без връзка с НАП
Блокират апарати за кафе без връзка с НАП / DarikNews

Автоматите на самообслужване, които нямат дистанционна връзка за отчитане на оборотите в сървърите на НАП, ще бъдат запечатвани от 1 ноември, а машините на които няма обозначение за собственика им, могат да бъдат иззети, съобщават от Националната агенция за приходите.

В Благоевград собствениците на едва 11 машини за кафе, чай и други напитки, са спазили разпоредбата и вече са с включени устройства за отчитане на оборотите пред данъчните власти.

Работата на вендинг машини без фискални устройства може да доведе и до налагане на санкция, достигаща до 10 000 лв., предупреждават още от приходната агенция. От 1 ноември инспекторите на НАП ще проверяват преимуществено автоматите на самообслужване.

Законът задължи собствениците да свържат устройствата си с НАП до края на октомври.

Отсрочка не е предвидена, добавят от приходното ведомство. До момента около 2500 машини отчитат оборотите си чрез дистанционна връзка с НАП. По данни на бранша в страната оперират между 15 000 и 25 000 автомата на самообслужване.

За клиентите на автомати на самообслужване е важно да знаят, че номерът на касовата им бележка се изписва на електронен дисплей, хартиен касов бон не се отпечатва.

"Няма причини да отлагаме контролните действия. Законът е еднакъв за всички и не може да има един сектор, който да е привилегирован. Над 350 000 търговци вече изпълниха изискването, вярвам, че и вендинг сектора можеше да го направи", каза  Васил Панов, директор „Контрол” в НАП.