Благоевградски лекари връщат зрението с умни лещи
Благоевградски лекари връщат зрението с умни лещи / DarikNews

Лекари от Благоевград връщат зрението на пациенти само за няколко минути. Нова технология, която имплантира в окото "умна" леща, връща зрението само за половин час при пациенти с различни очни заболявания. Интервенцията вечe се прилага успешно и в Благоевград, съобщи началникът на Очното отделение на МБАЛ д-р Лилиян Попов.

Високотехнологичните лещи са няколко вида и позволяват едновременно виждане и наблизо, и надалеч, коригират и астигматизъм. Тези импланти са последен хит на очната хирургия. Лещите се имплантират направо в окото и решават проблеми, които досега са карали пациентите да сменят по няколко чифта очила.

В Очното отделение на МБАЛ-Благоевград през целия месец юни ще тече кампания, посветена на тези "умни" лещи. В нея ще се включат офталмолозите д-р Виктория Бързачка и д-р Надежда Костадинова, работещи в частни клиники в Благоевград. Кампанията ще премине под мотото "Високотехнологичните лещи в очната хирургия". По време на този месец лекарите ще консултират всички пациенти, които имат проблеми със зрението и досега не са намерили начин за решението им.

„Има различни видове лещи, които се поставят според индивидуалните особености на пациента. Най-много са възрастните хора, които имат перде на окото (катаракта). Пердето представлява помътняване на естествената човешка леща. С операцията тя се отстранява, на нейно място през микроскопичен разрез се поставя изкуствена леща, която сама се разгъва в окото. След операцията пациентът вижда по-добре отпреди и е независим от очилата. Благодарение на лещите може да се постигне ефект 2 в 1 и зрението да се коригира напълно”, обясняват благоевградските очни лекари.

Катарактата настъпва при повечето хора след 55-годишна възраст. Единственото лечение е операцията. Мит е, че катарактата може да се излекува по друг начин, категорични са офталмолозите. Например само в област Благоевград катарактата заплашва 95 631 души. Толкова са жителите на възраст над 55 години.

Самата операция трае няколко минути, тя е безкръвна, безшевна, а възстановяването е изключително бързо – няколко часа, след което оперираният може дори и да шофира. Операцията е изцяло платена от Здравната каса. Консултация с очните лекари също може да се осъществи с направление, за да се спестят излишните разходи. Пациентът заплаща само импланта - вътреочната леща.