Благоевград пред бедствено положение, Паскалев иска извънредна сесия
Благоевград пред бедствено положение, Паскалев иска извънредна сесия / netinfo

За свикване на извънредна сесия на Общински съвет – Благоевград призовава кметът Костадин Паскалев в писмо до парламентарния председател Костадин Хаджигаев по повод липсата на яснота кога ще бъдат осигурени средства за завършването на обекта за реконструкция на водопровода, канализацията и уличните настилки в квартали от 25-ти до 42-ри в Благоевград.

Общинският съвет трябва да бъде запознат с проблема и да вземе управленско решение, като се имат предвид обстоятелствата, че навлизаме в есенно-зимния период и че за приключването на обекта остава единствено асфалтирането на улиците, категоричен е градоначалникът.

Според него ако уличните настилки във въпросните квартали не бъдат възстановени в най-скоро време, новоизградените ВиК мрежи и съоръжения към тях ще бъдат компроментирани, извършването на сметосъбирането и снегопочистването ще станат невъзможни, не на последно място ще бъде затруднен достъпът до Спешния център, болницата, поликлиниката и жилищните сгради в района, като бъде усложнена и работата на противопожарната служба.

Всички тези неуредици ще предизвикат бедствено положение и широко обществено недоволство, което ще ме принуди да взема превантивни мерки съгласно Закона за защита при бедствия и аварии, предупреждава благоевградският кмет в писмото си до Хаджигаев.

Като спасителен план Паскалев предлага част от целевата субсидия за капиталови разходи за 2009 г., увеличена с 1 млн. лв., да бъде пренасочена за асфалтирането на улиците.

Въпросната сума бе заложена за преобразуване на четири кръстовища в Благоевград в кръгови, като предложението на кмета е изграждането на три от тях да бъде отложено във времето и предвидените за тази дейност близо 830 000 лв. да се инвестират в неотложното довършване на обекта. За целта на извънредната сесия трябва да бъде гласувано допълнение и изменение на Плана за финансиране на капиталовите разходи на община Благоевград за настоящата година.

За нетърпящия отлагане проблем, с оглед запазването на живота и здравето на жителите на община Благоевград и с молба за спешна и бърза реакция Костадин Паскалев е сигнализирал с изпратени вчера писма премиера Бойко Борисов, финансовия министър Симеон Дянков и министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

В документа до строителния министър градоначалникът отправя предложение община Благоевград да встъпи като трета страна по договора, подписан между МРРБ и фирмата изпълнител “Агромах” ЕООД, за съфинансиране със сумата от 828 939,75 лв., чрез която бъде осигурено заплащането на строителния надзор и се поемат разходите по част от строително-монтажните работи.

С проблема е запознат и областният управител на Благоевград Валери Смиленов, от когото кметът Костадин Паскалев е потърсил съдействие чрез изпратено на 18 септември писмо, останало до момента без отговор.

Договорът за превърналия се в скандален обект “Реконструкция на водопровод и канализация в квартали 25, 26, 27, 32, 33, 34, 40, 41 и 42 в Благоевград” е подписан на 20 декември 2007 г. Стойността му е 3 821 369 лв. От общата сума до момента е изплатен аванс от близо 2 800 000 лв., а са извършени плащания в размер на 3 339 000 лв.

На 29 октомври 2008 г. е парафиран вторият договор по проекта, който се отнася до извършване на допълнителни строително-монтажни дейности за 1 833 173 лв. Преведена досега е сумата от 583 320 лв.

Реконструкцията на уличните настилки в 9-те квартала е регламентирана в договор, подписан между МРРБ и “Агромах” на 11 март тази година. От предвидените по договор 3 460 488 лв. до момента не е преведан нито лев.

На 8 август бе обявен графикът, според който реконструкцията на улиците трябва да започне на 15 август и да приключи до 13 септември. 14 дни по-късно общинското ръководство е уведомено чрез изпратено по факс писмо за намеренията на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да стопира изпълнението на обекта, като поиска съставяне на акт 10  за установяване състоянието на ремонтните дейности.

В писмото строителният министър Росен Плевнелиев посочва, че актът ще бъде подписан на 24 август от 10,30 ч. съгласно Закона за устройство на територията и Наредба № 3 за съставяне на актове и протоколи по време на строителството. В определените дата и час обаче упълномощената от министър Плевнелиев да представлява ведомството и да парафира документа инж. Лиляна Зафирова не се явява в община Благоевград.

По-късно кметското ръководство, фирмата изпълнител и проектантите взеха решение да не подписват въпросния акт 10 с категоричното си становище, че спирането на строителството ще породи сериозно социално напрежение, ще бъдат нанесени поражения на вече изградената инженерна инфраструктура и впоследствие обектът ше бъде оскъпен.

Въпреки многобройните срещи и разговори на кмета Костадин Паскалев с представители на строителното министерство и с премиера Бойко Борисов, два месеца след спряното строителство и в навечерието на зимния сезон все още няма яснота кога обектът ще бъде финализиран.